22.06.2007. / 17:28

Autor: Marko Biočina

EUROPSKI USTAV

Nijemci kompromisom žele smekšati Poljsku

Njemačka priprema novi kompromisni prijedlog Europskog ustava, koji će predstaviti tijekom radne večere europskih čelnika večeras u Bruxellesu. Novi dokumet, koji se neće zvati ustav već ugovor, trebao bi ponuditi rješenje dvaju spornih područja, a to su pravni status Povelje o temeljnim pravima te sustav i načini odlučivanja u Europskoj uniji.

Najtvrđe u svojim stavovima zasad su se pokazale Britanija i Poljska. Britanija ne želi da Povelja o temeljnim pravima postane pravno obvezujući dokument, dok Poljska ne pristaje na predloženi način odlučivanja dvostrukom većinom. Njemačka kancelarka Angela Merkel već se tri puta sastala s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim, no dosad ti razgovori nisu imali rezultata.

Rješenje poljskog problema ponudio je i francuski predsjednik Sarkozy, predloživši da se spor riješi po uzoru na „kompromis iz Ioannine“. Kompromis iz Ioannine nazvan je prema grčkom mjestu gdje je održan neformalni sastanak ministara vanjskih 29. ožujka 1994. Tada su ministri vanjskih poslova članica Europske unije dogovorili nove propise o glasovanju kvalificiranom većinom glasova koji omogućavaju da one zemlje kojima malo nedostaje za blokiranje neke odluke, mogu barem usporiti njezino usvajanje.

Kako se saznaje iz dilomatskih izvora, poljski predsjednik nije pristao ni na to rješenje. Navodno je Kaczynski tražio da se postojeći susatv odlučivanja, određen Ugovorom iz Nice, zadrži barem do 2014. godine.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika