12.07.2007. / 16:26

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA ODVJETNIČKA KOMORA

Bivšem odvjetniku Ane Magaš zabranjen rad idućih devet godina

Hrvatska odvjetnička komora zabranila je zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću i suprugu SDP-ove zastupnice Indgrid Antičević-Marinović rad idućih devet godina, objavila je RTL televizija.

HOK kao razlog navodi Marinovićevu krivnju za težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva koje je počinio tako što je prekršio obvezu čuvanja odvjetničke tajne u slučaju Ane Magaš. Maksimalna kazna za takvo djelo je deset godina zabrane rada u odvjetništvu, a Marinović ima pravo žalbe Višem disciplinskom sudu.

Ovakva odluka HOK-a predstavlja najtežu povredu kodeksa odvjetničke etike i rada u hrvatskoj povijesti.

Naime, Izvršni odbor Hrvatske odvjetničke komore u studenom je do daljnjega suspendirao Marinovića sa odvjetničkih dužnosti, a početkom prosinca krovno tijelo hrvatskih odvjetnika podnijelo je protiv njega optužnicu.

Marinović je javno izjavio da mu "smeta kada mediji glorificiraju zlo, a od ubojica prave heroine i Ivane Orleanske te ih uspoređuju sa zlostavljanim osobama" misleći pri tom na Anu Magaš. Ta je izjava izazvala reakcije javnosti i odvjetničke struke koja je protestirala zbog Marinovićeva kršenja odvjetničkog kodeksa i nanošenja štete Ani Magaš.

Dijani Batković, majci Ane Magaš Marinović je prilikom preuzimanja slučaja rekao da će troškovi biti oko 20,000 eura, no kasnije je to naraslo na 499,756 kuna. Marinović je naplatio izlaske na ročišta i žalbu po 4000 kuna, a svaki posjet po 250 kuna što ukupno za 20 posjeta iznosi 5000 kuna.

Od traženog iznosa naplatio je 38.000 eura koliko mu je Anina majka mogla dati obzirom da je taj iznos dobila od prodaje stana, a na što se morala odlučiti prisiljena sve većim troškovima obrane.

Zbog cijelog je slučaja Ingrid Antičević-Marinović na nekoliko mjeseci zamrznula svoju funkciju predsjednice Gradskog odbora zadarskog SDP-a.

Vezane vijesti

Josipović: Trebam savjesno odraditi mandat da bi i o meni snimali

Josipović: Trebam savjesno odraditi mandat da bi i o meni snimali dokumentarac

U Zagrebu je počeo šesti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma 'ZagrebDox'. Festival je otvorio slovački film 'Osadne' Marka Škopa, trajat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika