19.07.2007. / 19:07

Autor: Martina Zeković

ZAHLAĐENJE ODNOSA

Velika Britanija: "Protjerivanje britanskih diplomata iz Moskve potpuno neopravdano"

Nakon što je London u četvrtak protjerao četvoricu ruskih diplomata, Moskva je objavila da neće izdavati vize britanskim dužnosnicima i da će iz Rusije protjerati četvoricu britanskih diplomata. Britanci moraju napustiti Rusiju u roku od deset dana.

Naime, napetosti između dvije zemlje zaoštrile su se najprije zbog odbijanja Moskve da Londonu izruči Andreja Lugovoja zbog sumnje da je u studenom prošle godine radioaktivnim tvarima otrovao bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka. Sledeći incident dogodio se u utorak kada su dva britanska borbena zrakoplova uzletjela ususret dvama ruskim zrakoplovima koja su se približila britanskom zračnom prostoru.

"Dva neidentificirana zrakoplova približila su se britanskom zračnom prostoru. Okrenula su se prije nego što su bili presreteni i prije nego su ušli u naš zračni prostor", stoji u priopćenju ministarstva u kojem se dodaje "kako ništa ne upućuje na to da je incident povezan s nekim drugim događajima".

Mihail Kaminin, glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je to odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Londona.

U četvrtak je Rusija odbacila primjedbu Europske unije da nije surađivala s britanskim vlastima u slučaju Litvinenko, a ruski izaslanik pri EU-u Vladimir Čizlov kritizirao je izjavu portugalskog predsjedništva EU-a u kojoj Lisabon izražava razočaranje zbog nedostatka suradnje nazivajući to "neugodnim iznenađenjem".

On je dodao da "europska solidarnost" protiv Rusije po tom pitanju može naštetiti ukupnim odnosima Moskve s 27-članom Unijom.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband reagirao je iz Londona da je odluka Moskve o protjerivanju britanskih diplomata "potpuno neopravdana".

U Milibandovom priopćenju stoji kako London pažljivo razmatra detalje poteza Moskve.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika