20.07.2007. / 14:51

Autor: Martina Zeković

KOSOVO

Kosovo proglašava nezavisnost 28. studenog

Kosovski premijer Agim Ceku danas je najavio da će 28. studenog Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost. Takva odluka posljedica je neuspjeha procesa odlučivanja o statusu Kosova kroz institucije UN-a.

Dio analitičara smatra kako su SAD, frustrirane upornim ruskim odbijanjem da ga prihvate, sve sklonije zaobići UN i jednostrano priznati nezavisnost Kosova, čime bi potaknule druge države, pogotovo one iz EU, da učine isto. Naime, pomoćnica američke ministrice vanjskih poslova za europska i eurazijska pitanja Rosemary A. Di Carlo kazala je kako je nezavisnost Kosova "neminovna".

No, Ted Carpenter, potpredsjednik Odbora za obranu i vanjsku politiku u američkom institutu Cato, u intervjuu za "Glas Amerike" kazao je kako smatra da će umjesto u UN-u problem Kosova biti riješen pregovorima unutar Kontakt-grupe.

On je iznenađen čvrstim stavom Rusije oko Kosova obzirom da je smatrao da će Moskva prihvatiti nezavisnost Kosova u zamjenu za ustupke Zapada u drugim pitanjima.

Jedini način da se status Kosova riješi kroz UN bi trebao biti "kompromis većih razmjera", odnosno znatno popuštanje kosovske strane, pri čemu bi podjela pokrajine na sjeverni i južni dio predstavljao "minimum" koji bi srpska strana mogla prihvatiti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika