26.07.2007. / 14:48

Autor: Marko Biočina

ZDRAVLJE

Pretilost je zarazna

Ako se vaši prijatelji i obitelj udeblja, velike su šanse da se i vi udebljate. Nedavno objavljena studiji Sveučilišta Kalifornije iz San Diega, otkriva pretilost je društveno zarazna i može se veoma lako prenijeti među bliskim osobama.

Društvene veze kod problema pretilosti imaju iznenađujuće jaku ulogu, čak i jaču nego geni. Jedan od autora studije, James Fowler, rekao je da su iznenađeni otkrićem da čak i prijatelji koji su nekoliko stotina kilometara daleko mogu imati jednako jak utjecaj na kilažu kao i kad su u susjedstvu. Istraživanje je otkrilo da su nam šanse da se udebljamo čak 57 posto veće ukoliko se netko od prijatelja udebljao, 40 posto ukoliko se udebljao netko od braće ili sestara, te 37 posto ako se udebljao životni partner. U bliskim prijateljstvima, rizik se čak i utrostručuje.

Istraživači smatraju da u tome ima nečeg više od povezanosti ljudi sa sličnim prehrambenim i životnim navikama. Veća je mogućnost da je debljina među rođacima i prijateljima ta koja utječe na našu percepciju prihvatljivog izgleda. Unatoč njihovim otkrićima, istraživači ističu da ne treba prekidati veze. Postoje mnoga istraživanja koja tvrde da je osoba koja ima puno prijatelja zdravija.

Istraživači su analizirali zdravstvene kartone preko 12 tisuća ljudi, u razdoblju od 32 godine. Nakon što su uzeli u obzir prirodni dobitak težine i druge faktore, otkrili su da se najveći utjecaj dogodio među prijateljima, a ne među ljudima koji dijele iste gene ili žive zajedno.

Autori studije izračunali su da kada je pretila osoba dobila 8 kila, prijatelj je dobio barem 2,5. Spol također ima velik utjecaj. U istospolnim prijateljstvima rizik pretilosti kod osobe narastao je za 71 posto ukoliko se prijatelj udebljao. Rizik se povećao za 44 posto među braćom i 67 posto među sestrama.

Oko 1,5 milijardi odraslih osoba u svijetu danas pati od prekomjerne težine, dok je među njima čak 400 milijuna pretilih. U posljednje vrijeme istraživanja su bila fokusirana na gene koji utječu na debljinu i apetit. Liječenje se većinom fokusiralo samo na osobu koja je pretila, dok bi ovo istraživanje moglo potaknuti liječenje cijelih grupa unutar obiteljskih i prijateljskih krugova.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika