Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Svi smo mi kurve

Zašto je Hloverka vještica? Zato što je služila Tuđmanu? Zato što je služila ili zato što je služila Tuđmanu? Služila je i Račanu. Tko će od hrvatskih novinara njeno mršavo tijelo dignuti na križ pa iz kutije izvući čavle i čekić?

Vedrana RudanVedrana RudanHloverku Novak Srzić treba zapaliti. Zahvaljujući njoj Tuđman je drugi put među Hrvatima. To nam ovih dana poručuju mnogobrojna hrvatska prva i druga pera. Sve što piše diglo se na stražnje demokratske noge. Najviše ih muče Hloverkini zločini od 1995. do Tuđmanove smrti. A što je s onima prije devedeset i pete kad je zvonar Katedrale hrvatskoga duha bio Tonči Vrdoljak? Sjećate li se legendarnih Vijesti? Tko ih je strasno čitao? Eto, vidite. Hlo nabijaju na kolac, ali samu. Njen tadašnji partner u huškanju u međuvremenu je postao ugledni trgovac, ugledni novinar, ugledni urednik emisije kojoj se vjeruje, ugledni širitelj demokracije i svetac. Čitam kako su i neke strane agencije zgrožene što je Hlo, Tuđmanova ratnica, postala glavna urednica Hrvatske televizije. Takvo što nezamislivo je u uljuđenom svijetu. Tamo su urednici na javnim televizijama isključivo vrhunski profesionalci. Zato strane televizije nikad ne lažu, nikad ne puše političarima, tamo nema cenzure. Moram priznati, izbor lepršave Hlo uopće me nije uznemirio. Dapače, raduje me što u Hrvatskoj postoji žena koja može mijenjati televizije kao čarape. Na privatnu ode za milijun kuna, pa joj daju loš termin, pa je ljudi malo gledaju, pa se žena vrati tamo odakle je došla. U čemu je problem? Zašto je Hloverka vještica? Zato što je služila Tuđmanu? Zato što je s l u ž i l a ili zato što je služila T u đ m a n u? Služila je i Račanu. Ako je treba razapeti zato što je s l u ž i l a, tko će od hrvatskih novinara njeno mršavo tijelo dignuti na križ pa iz kutije izvući čavle i čekić?

Odgovor je samo jedan, onaj ili ona koji ili koja nikomu ne s l u ž i. Tko je taj gospodin, tko je ta gospođa? Svi mi koji pišemo, oni koji govore u mikrofon ili se ukazuju na ekranu sluge smo svojih gospodara. Sluškinja je i gospođa Novak, možda samo malo bolje plaćena. Pa ipak, ta jadna žena na sebe navlači strašan bijes? Posebno su otrovne žene. Dvije su se gospođe baš raspomamile. Neću im spomenuti ime, nisam dovoljno hrabra, da sam pristojna žena tko zna čime bih se bavila? Zato neka se gospođe zovu Komentatorica Jedan i Komentatorica Dva. Komentatorici Jedan smeta što je Hloverku u uredničku fotelju uvalio Sanader. Sigurna je da će ga krhka Hlo odvesti do pobjede. Hloverka je dvijetisućite drmala Hrvatskom televizijom a HDZ je ipak izgubio izbore? Svi kolumnisti kojima Hlo ovih dana izaziva žestoko podrigivanje nekako su zaboravili da je pokojni Račan pomilovao Zlo kad je došao na vlast. Ni to mu nije pomoglo. Dežurni lovci na Hloverkinu glavu precjenjuju moć mršave urednice. Komentatorica Jedan piše kako je Hloverku zaposlio Sanader, Komentatorica Dva je sigurna da su je složno izabrali Sanader i Mesić. Komentatorica Jedan preskače Mesića zato što mu je godinama radila ono što je Hloverka činila Tuđmanu i Račanu. Uvijek sam se pitala kolika je uloga brojki u prostituiranju? Jedan je manje od dva? Jedan je k’o nijedan? Komentatorica Dva Hloverki zamjera njenu sposobnost prilagodbe. Za vrijeme Tuđmana ostrašćena nacićka, za vrijeme Račana demokrat. Ni ovdje ne razumijem na čemu je naglasak. Časno je, jednom nacić, uvijek nacić? Nečasno je jučer nacić, danas demokrat? Možemo li vjerovati osobi koja se mijenja? Nikako, misli Komentatorica Dva.

Smije li Komentatorica Dva izjednačavati časnost i dosljednost? Smije, ako se sama sve ove godine nije promijenila. Je li bila vojnikinja samo jedne partije? Jest. Da li i danas služi toj istoj partiji? Ne služi. Da li su je devedesetih u jednom tjedniku gotovo proglasili kurvom? Jesu. Da li danas gospođa baš u toj tiskovini dere Hloverki kožu s koščatih leđa? Dere. Možda postoji sitna vjerojatnost da se u zadnjih petnaestak godina i Komentatorica Dva promijenila? Više nije perjanica SDP-a, danas je demokrat. Usput, kako se zove ženska koja se bavi demokracijom? Demokratica? Zašto je gospođa koja se ostavila SDP-a svetica, a gospođa koja se ostavila HDZ-a kurva? Netko misli da postoji razlika između tih dviju partija? Ili ja to sve previše pojednostavljujem? Možda sam zločesta kad kažem da su novinari onoliko časni koliko svoju nečasnost mogu vješto sakriti? Neki od hrvatskih novinara bili su ratni zločinci, nikad osuđeni, danas su žestoko prisutni u medijima.
Komentatorica Dva radi s njima u istoj firmi. Ne pada joj na pamet svoje kolege gristi onom žestinom kojom ujeda Hloverku. Nisu joj uopće tema jer to ne bi bilo fer. I gospođa i gospoda jedu kruh iz ruke istog gospodara. Komentatorici Jedan bivši je kolega nabrojio nekretnine koje je svih ovih godina stekla ginući za pravdu, istinu i principe. Nikad nije objasnila kako se može zaraditi toliku lovu boreći se za narodna prava. Doduše, nitko je ništa nije ni pitao. Od Komentatorice Jedan i Komentatorice Dva ne očekuje se polaganje računa i objašnjavanje njihove uloge u našoj revoluciji. Samo je Hloverka vještica o koju se jednako mogu očešati i šuša i ugledni kolumnisti, o kolumnisticama da se i ne govori. Zašto jadna Hloverka u svojim kolegama i kolegicama izaziva toliki bijes? Zato što je ona naše ogledalo. Nekima se čini da bismo svi mi bili manje Hloverka kad bi sirota Hlo izgorjela na lomači. Krivo. Nemojmo spaliti našu Hlo. Budimo milostivi, oprostimo sebi. Jednostavno, postoje zanimanja koja su u svojoj biti nečasna. Prisjetimo se, Hrvatsku televiziju od njenog osnutka zovu javnom kućom. Pa kako onda njenim hodnicima mogu marširati sveci?

Vezane vijesti

Hrvatski glupani i glupače

Hrvatski glupani i glupače

Mi Hrvaaaaati smo dobar narod. Samo smo se nekoliko tjedana valjali ulicama i urlikali tražeći pravdu. Vlast, znajući s kim ima posla, rekla je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika