Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Kristina Gaćarić

KULTURA

Samobor - oaza glazbe za mlade i nadarene

"Nagrada koju sam osvojila prošle godine otvorila mi je mnoga vrata, a za mlade glazbenike najvažnije je da sudjeluju na što više natjecanja", rekla je pijanistica Zrinka Ivančić, prošlogodišnja pobjednica natjecanja “Ferdo Livadić“ koje se održava u sklopu Samoborske glazbene jeseni. "Samobor je jedini grad u Hrvatskoj koji daje glazbene stipendije za mlade", rekao je Goran Merčep, umjetnički ravnatelj tog festivala klasične glazbe. "U Samoboru ima 11 studenata Muzičke akademije u Zagrebu koji imaju priliku predstaviti se na festivalu, a za glazbenike do 26 godina održava se i međunarodno natjecanje 'Ferdo Livadić' na kojem se ne ocjenjuje samo tehnička kvaliteta izvedbe, nego cjelokupni dojam koji se ogleda u izboru skladbe, nastupu. Pobjednik dobiva novčanu nagradu od 15.000 kuna te se za njega naručuje posebna skladba koju izvodi na sljedećem festivalu."

Samoborsku glazbenu jesen prošle su subote otvorili sopranistica Iwona Sobotka, violinist Aleksandar Ivić, pijanistica Karina Azizzova te svirač na rogu Radovan Vlatković sa skladbama Liszta, Berlioza, Rahmanjinova, Schuberta i Brahmsa, a iduće će tenor Tomislav Mužek i Zagrebački solisti održati koncert u počast Vladimiru Ruždjaku. Na njemu će izvesti sedam međimurskih pjesama koje je Ruždjak aranžirao, a u Samoborskom muzeju otvorit će se i izložba posvećena tom opernom pjevaču te će se predstaviti izdanje međimurskih pjesama u zajedničkoj nakladi Samoborske glazbene jeseni i Cantusa.
"Kao dio popratnog programa u baru Havana tijekom festivala održavaju se jazz večeri koje je otvorio Boško Petrović trio, a završit će se nastupom kvarteta Vesne Pisarović", rekao je Goran Merčep.

Vezane vijesti

'Tamburaška noć' u Samoboru

'Tamburaška noć' u Samoboru

Tamburaško društvo Ferdo Livadić iz Samobora organizira "Tamburašku noć". Pozivaju sve ljubitelje tamburaške glazbe i dobre zabave da im se pridruže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika