03.10.2007. / 14:52

Autor: Marko Biočina

TEHNOLOGIJA

Norveška gradi elektranu na morsku vodu

Elektrana na morsku vodu novi je projekt norveške energetske tvrtke Statkraft. Realizacija ovog revolucionarnog prototipa uskoro bi trebala početi u Norveškoj, a njeni tvorci očekuju kako bi ta tehnologija uskoro mogla postati jedna od najtraženijih oblika dobivanja obnovljive energije.

Ozmotička elektrana funkcionira tako da koristi razliku u pritisku slane i slatke vode. Kada su te dvije mase odvojene polupropusnom membranom, jedna se počinje kretati prema drugoj stvarajući potisak. Taj potisak se pomoću turbine može pretvoriti u energiju. Najveća prednost ove tehnologije je to što uopće ne stvara stakleničke plinove, te zato I nema negativan utjecaj na okoliš.

Procijenjuje se kako bi kroz nekoliko godina ova tehnologija mogla postati konkurentna svim dosadašnjim načinima proizvodnje energije. Prototip centrale će biti izgrađen u norveškom gradu Hurumu na jugoistoku te zemlje, a trebao bi biti gotov do kraja slijedeće godine.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika