Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Dean Sinovčić

NOVI RAT ZA DA SILVINE MILIJUNE

Tajni vlasnik 10 posto Eduardova transfera

Nacional posjeduje ugovor koji su 2003. potpisali Miljenko Radivojević iz Dugog Sela i tadašnji Dinamov igrač, sada napadač Arsenala, Eduardo da Silva, prema kojem je on nogometašev osobni savjetnik i skrbnik te ima pravo na deset posto cijene u slučaju transfera u inozemni klub

Miljenko Radivojević sa suprugom Snježanom, koja je teta Andrei Šok, supruzi Eduarda da SilveMiljenko Radivojević sa suprugom Snježanom, koja je teta Andrei Šok, supruzi Eduarda da SilveČinilo se da su prije nekoliko tjedana riješene sve nedoumice oko prelaska hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve iz Dinama u Arsenal. Zdravko Mamić je priznao da je transfer iznosio 12 milijuna eura, a ne 24, dok je Eduardov prvi menadžer, Brazilac Suzano, dobio od Mamića dio koji mu pripada od tog transfera. Međutim, čini se da će se transfer opet morati dijeliti. Naime, Nacional ima uvid u sporazum koji su 15. listopada 2003. potpisali da Silva i Miljenko Radivojević iz Dugog Sela, prema kojem je Radivojević njegov osobni savjetnik te će za svoj posao biti nagrađen s 10 posto ugovorenog transfera da Silve iz Dinama u drugi klub.

Ovaj sporazum potpisan je jer su se Radivojević i njegova supruga Snježana brinuli o da Silvi i njegovoj tadašnjoj djevojci a sadašnjoj supruzi Andrei Šok 2003. i u dijelu 2004. godine, kad je on bio malo poznati nogometaš a ona nezaposlena djevojka bez ikakvih primanja. U ekskluzivnom razgovoru s bračnim parom Radivojević doznali smo kako su se oni brinuli za da Silvu, ali i što se događalo s hrvatskim reprezentativcem kad ga je Dinamo gotovo odbacio kao propalu investiciju.

Bračni par Radivojević upoznao je da Silvu početkom 2003. jer je Snježana Radivojević sestra Jadranke Šok, majke Andree Šok. “Andrea nam je rekla da hoda s nogometašem iz Brazila, da je dobar i pitala nas je bismo li se htjeli upoznati s njim. Naravno, upoznali smo se i počeli se intenzivno družiti. On je bio stranac, nije imao novca, kao ni obitelj Andree Šok, te su mu pomagali koliko su mogli. U to vrijeme on je bio na posudbi Interu iz Zaprešića i, kako je već iza sebe imao tri operacije, nije bio u Dinamu u prvom planu“, prisjeća se Radivojević, trgovac nekretninama koji je financijski mogao pomoći da Silvi. Radivojević se bavi prodajom nekretnina tvrtki u stečaju, pa je tako prodavao nekretnine Željezare Sisak i Karbona Zagreb a trenutno prodaje nekretnine Hrvatske gospodarske banke u stečaju. Da Silva je tada bio posuđen jer je Miroslav Blažević, tadašnji trener Dinama, smatrao da nije dovoljno dobar nogometaš za Dinamo, a tako je mislio i Zdravko Mamić. Radivojević kaže da je u to vrijeme da Silva trenirao i igrao ozlijeđen, a svoju ozljedu nije želio prijaviti jer se bojao da ga ne vrate u Brazil. Tada je za da Silvu intervenirao Đuro Bago, pomoćni trener Dinama, koji je uvjerio i Blaževića i Mamića da Dinamo ne smije otpustiti da Silvu i on je posuđen Interu iz Zaprešića.

“Da Silva je u to vrijeme živio u stanu na Ravnicama, blizu stadiona, koji mu je plaćao Dinamo, da bi se nakon vraćanja s posudbe u Zaprešiću zajedno s Andreom Šok preselio na adresu Poljanice 4. Da Silva je polako ulazio u prvu momčad, ali su mu iz Dinama poručili da sam mora plaćati stan i režije. On me zamolio za pomoć jer mu je u tom trenutku plaća u Dinamu bila, prema njegovim riječima, 500 eura. Tim novcem trebao je platiti stan i režije, dok Andrea nije imala prihoda, njezin otac Zvonko radi u Ini na bušotini u Dugom Selu“, kaže Radivojević, dok njegova supruga Snježana dodaje: “Moja sestra tu je odmah ugledala priliku i Andreu uselila u taj stan.“

FAKSIMIL SPORAZUMA O POSLOVNOJ SURADNJI koji su potpisali Radivojević i da Silva i prema kojem Radivojeviću pripada 10 posto transferaFAKSIMIL SPORAZUMA O POSLOVNOJ SURADNJI koji su potpisali Radivojević i da Silva i prema kojem Radivojeviću pripada 10 posto transferaPomaganje da Silvi i Andrei Šok počelo je, kažu supružnici Radivojević, u ožujku 2003. kad se Andrea Šok natjecala za Miss Universe u Opatiji. “Ona nije imala za haljinu, dala je šivati dvije haljine za 1000 kuna, u što je bio uključen materijal, onda znate kakve su to haljine bile. Dali smo joj 200 eura za put i kupili joj haljinu u dućanu Axa za 4000 kuna, rekla sam joj 'biraj koju haljinu želiš‘. Ona je u Opatiji radila neke probleme na probi jer su joj dali haljinu koja je visjela na njoj, jer je bila mršava. Tu večer nas je stalno zvala jer ju je Vladimir Kraljević, vlasnik licence za Miss Universe, htio udaljiti s izbora. Problem je nastao jer je u ugovoru stajalo da, bude li kandidatkinja istjerana vlastitom krivnjom, plaća odštetu od 10.000 eura. Nastala je panika jer joj je Kraljević rekao da spremi stvari i napusti natjecanje. Mi smo tada intervenirali, nismo poznavali Kraljevića, ali smo poznavali modnu agenticu Sandru Vranješ te je ona nazvala Kraljevića kako bi smirila situaciju, a on ju je onda ostavio na natjecanju. Andrea je ispala u prvom krugu“, prisjeća se Snježana Radivojević.


„Mi da Silvi nismo davali samo novac, kupovali smo mu odjeću i obuću, pomagali smo mu savjetima. Kad je shvatio da stojimo iza njega, on više nije bio plašljiv dečko kao dotad, kad se bojao Mamića. Primjerice, pronađite reportažu objavljenu u magazinu Gloria, gdje se on pojavljuje u bijelim cipelama Cesare Paciotti, pa mi smo mu kupili te cipele. Sve što je imao na sebi mi smo mu kupili. On je divan dečko, mnogo puta smo mu davali novac za svakodnevni život, iako njemu novac nije ništa. On voli nogomet i zato ga igra, ne radi novca. On nikad nije razmišljao kako će njegov transfer u Arsenal iznositi 12 milijuna eura“, objasnio nam je Radivojević. Radivojević kaže kako je na da Silvin zahtjev potpisan sporazum u listopadu 2003. godine: “U tom trenutku nitko nije mogao znati što će biti s da Silvom, mi smo mu pomagali jer smo osjećali ljudsku dužnost, a ovaj sporazum potpisali smo na njegovu inicijativu. Da Silva je s moralne strane osjećao da je potrebno da našu suradnju i materijalnu pomoć koju smo mu pružali stavimo na papir, i to nakon osam ili devet mjeseci poznanstva i pomaganja. Čak je htio da se u sporazumu navede i više od 10 posto, jer u tom trenutku nije znao kako da nam zahvali. S pravne strane, u sporazumu sam mogao biti naveden samo kao njegov osobni savjetnik. Ujedno, u sporazumu smo naveli da ću mu, ako se da Silva iz bilo kojeg razloga povuče iz profesionalnog nogometa, osigurati doživotna primanja u razini primanja prosječne hrvatske obitelji“, napominje Radivojević.

Miljenko Radivojević sa Zvonkom i Jadrankom Šok, roditeljima Andree Šok i Metodom, dečkom Andreine sestre SandreMiljenko Radivojević sa Zvonkom i Jadrankom Šok, roditeljima Andree Šok i Metodom, dečkom Andreine sestre SandreNakon potpisivanja sporazuma o poslovnoj suradnji da Silva je predložio Radivojeviću da mu pronađe sponzora kroz reklame s obzirom na to da je u to vrijeme da Silva postao prvotimac Dinama. “Kako su bili u škripcu s novcem, da Silva me pitao za reklame. Rekao sam mu da moramo razgovarati s Mamićem te smo otišli u njegovu agenciju. Mamića nije bilo, ali smo razgovarali s Damirom Jozićem, menadžerom iz Mamićeve agencije. On je rekao da agencija nema ništa protiv da da Silva nešto zaradi na taj način, ali je rekao da postotak od prihoda mora dati agenciji.

Poslao sam upite u Franck, Kraš, Arabescu i ostale kompanije i dobio pozitivan odgovor iz Arabesce. Arabesca nam je tada ponudila 100.000 kuna za da Silvu na jumbo plakatima za kavu Arabesca, što im je bilo privlačno jer je da Silva Brazilac. Kad sam mu to javio, odmah je pristao na ponudu, ali izgleda da je Andrea utjecala na njega i rekla da je to premalo, što nam je on poslije i rekao. Rekao sam mu ‘možda je to malo, ali ovo je početak‘. On je izgledao kao Draž Katalenić iz Gruntovčana, bio je pod velikim utjecajem svoje djevojke Andree“, kaže Miljenko Radivojević koji nam sa svojom suprugom otkriva kakav je utjecaj na da Silvu imala njegova sadašnja supruga koja se s da Silvom upoznala trenirajući atletiku na stadionu Dinama. U vrijeme upoznavanja da Silva nije govorio hrvatski, ali su se susreli ponovno dvije godine poslije, kad je da Silva već progovorio hrvatski i tada su započeli vezu.

“Andrei je bio bitan novac, ona ga je gnjavila ako na nekoj utakmici ne bi zabio gol, a on bi zbog toga plakao nakon utakmice. Sjećam se utakmice između Zagreba i Dinama u rujnu 2003. kad ga je tadašnji trener Dinama Nikola Jurčević zamijenio već u 35. minuti, a ona ga je, čim je otišao u svlačionicu, odmah nazvala. On joj se nije htio javiti jer nije znao što da joj kaže, znao je da ga čeka njezina tortura. Kad su se susreli nakon završetka utakmice, ona ga je pitala: 'Zašto nisi dao gol? Pa zar ne vidiš što sve Mikić ima, automobil, novac i ostalo?‘ Da Silva joj je odgovorio: 'Andrea, ali on igra već osam sezona.‘ Tada sam joj rekao: 'Andrea, pa što mu to radiš?‘ A da Silva joj je rekao: 'Evo, Andrea, jesi čula?’“, tvrdi MiljenkoANDREA ŠOK I EDUARDO DA SILVA 2003. godine ispred kioska koji pripada bračnom paru Radivojević, u kojem su oni nekoć prodavali novineANDREA ŠOK I EDUARDO DA SILVA 2003. godine ispred kioska koji pripada bračnom paru Radivojević, u kojem su oni nekoć prodavali novine Radivojević.

Snježana Radivojević otvoreno nam je rekla: “Andrea je zla osoba. Mi je poznajemo jako dobro. Pa ona nije pozvala ni svoju baku na vjenčanje s da Silvom, nego joj se četiri godina nije javila, a baka joj je sve kupovala dok je bila djevojčica jer joj roditelji nisu imali otkud platiti.“ Budući da je Andrea stopirala potpisivanje ugovora s Arabescom, Miljenko Radivojević je razgovarao s Jozićem. “Kad me Jozić nazvao i pitao što je s reklamama, ja sam mu rekao ‚ništa, ova njegova je rekla da je to malo‘. Jozić je na to rekao ‚ma tko je to rekao‘. ‚Pa Andrea‘, odgovorio sam, na što je on rekao: ‚Ma koja Andrea, mi smo mu i cura, i mama, i tata, i deda, i baka. Ako mu kažemo da skoči kroz prozor, on će i skočiti‘“, citirao je Radivojević Jozića.

Kako je u prvoj polovici 2004. da Silva sve više napredovao i polako sve više zarađivao, tako se i obitelj Šok polako udaljavala od obitelji Radivojević, koja je imala sve manje kontakata s da Silvom. Kad je u prosincu 2004. Eduardo da Silva potpisao četverogodišnji ugovor s Dinamom, Radivojevići više nisu mogli doći ni do njega ni do obitelji Šok. “Mamić mu je pojačao ugovor i oni su se tada nestali, a mi smo bili gurnuti u stranu. S oproštenjem, odnosili su se prema nama u stilu 'tko te j…‘“, kaže Radivojević koji smatra da je njihov sporazum bio korektan jer u njemu nije tražio ni lipe od ugovora koji će potpisati s Dinamom niti je dosad dobio ikakav novac za to što se brinuo o da Silvi.

Sandra i Andrea Šok, u svojoj tinejdžerskoj sobi oblijepljenoj filmskim i glazbenim plakatima. Bračni par Radivojević nema dobro mišljenje o Andrei Šok Sandra i Andrea Šok, u svojoj tinejdžerskoj sobi oblijepljenoj filmskim i glazbenim plakatima. Bračni par Radivojević nema dobro mišljenje o Andrei Šok Sredinom 2005. Eduardo da Silva i Andrea Šok su se vjenčali a u studenome iste godine dobili kćer Lorenu. “Kad se rodila Lorena, htjeli smo je vidjeti. Nazvao sam ženinu sestru i rekao 'Miki ovdje‘, a ona, kad je čula tko je zove, rekla je 'ne čujem dobro, ne čujem dobro‘ i prekinula poziv. Nakon toga su promijenili broj mobitela. Mi smo njima kulturno čestitali i vjenčanje, i svaki Božić i Novu godine, a oni se više ne javljaju“, kaže Miljenko Radivojević, a njegova supruga Snježana dodaje: “Ja sa svojom sestrom i njezinim mužem ne razgovaram, oni su se odmaknuli od nas jer su znali da ćemo mi tražiti tih deset posto.“ Zvonimir i Jadranka Šok proveli su protekli vikend u Londonu kod svoje kćeri tako da nisu bili dostupni za komentar navoda bračnog para Radivojević.

Bračni par Radivojević obratio se odvjetničkom uredu Mladena Dragičevića, koji je zastupao i Brazilca Suzana, prvog menadžera koji je zastupao da Silvu i koji je započeo pravnu proceduru kako bi mu se isplatilo 10 posto transfera da Silve u Arsenal, prema potpisanom sporazumu. U međuvremenu, Miljenko Radivojević, na iskustvu suradnje s da Silvom, počeo je zastupati nogometaše, ovaj put uz 25 posto odštete u slučaju transfera. Tako zastupa, primjerice, brazilskog nogometaša Fabija koji igra u Varteksu iz Varaždina i najavljuje skoro dovođenje trojice srpskih nogometaša u hrvatske klubove, Predraga Protića i Vladimira Kuzmana iz FK Beograda i Nemanje Simovića iz Obilića.

'Ugovor treba poštovati'

EDUARDO DA SILVA u dresu Arsenala u prosjeku igra na svakoj drugoj utakmici, ali trener Wenger od njega očekuje jako punoEDUARDO DA SILVA u dresu Arsenala u prosjeku igra na svakoj drugoj utakmici, ali trener Wenger od njega očekuje jako punoBračni par Radivojević zastupaju tri odvjetnika, Mladen Dragičević, Vladimir Treščec i Nikša Valjalo, a odvjetnik Dragičević nam je objasnio pravnu stranu slučaja: “S pravne strane slučaj je vrlo jednostavan. Ugovor koji su potpisali naša stranka i Da Silva na snazi je i Da Silvina obveza da isplati ugovoreni iznos nastupila je njegovim transferom u Arsenal. Naša stranka, Miljenko Radivojević, potpisala je ugovor i ispunila sve ugovorne odredbe. Moglo se dogoditi da Da Silva ne uspije ostvariti inozemnu karijeru te da kompletna investicija naše stranke bude uzaludna. To je poslovni rizik kojega su obje ugovorne strane bile svjesne kad su potpisivale ugovor. Prema u tom ugovoru nitko nije iskorištavao nikoga i nije se tražilo nešto što se ne bi moglo ispuniti, odnosno nešto što nije bilo primjereno ni poslovno uobičajeno.
Riječ je o korektnom poslovnom odnosu i ugovor treba poštovati, a ugovori se i sklapaju kako jedna od ugovornih strana ne bi s vremenom naglo zaboravila ono što je dogovoreno u određenom trenutku. Ugovor nije ovjeren, ali to nije bitno jer je ovjera potpisa samo instrument kojim se potvrđuje da je neka osoba potpisala ugovor.

Ako Da Silva bude osporavao svoj potpis, provest će se grafološko vještačenje i lako će se utvrditi da je potpis na ugovoru njegov vlastoručni potpis“, kaže Dragičević i dodaje da je kompletna dokumentacija za sudski postupak pripremljena. “Miljenko Radivojević vjeruje u mirno rješenje spora, a ako se ne sklopi izvansudska nagodba, nastavit će se postupak pred sudom. Da Silva je promijenio adresu, ali on je hrvatski državljanin i ugovorom je utvrđena mjerodavnost suda u Hrvatskoj pa će se eventualni postupak voditi pred hrvatskim sudom. Kad Da Silva dođe u Zagreb, naša će stranka pokušati dogovoriti sastanak s njim kako bi se izvansudski pokušalo naći rješenje spora i kako bi se izbjegli dodatni sudski troškovi.“ Ujedno Dragičević navodi da Zdravko Mamić ni na kakav način nije upleten u ovaj slučaj: “Naša stranka ima ugovor s Da Silvom i nas ne zanimaju nikakve treće osobe, pa ni Zdravko Mamić, kao ni agencije s kojima Da Silva ima sklopljene ugovore.“

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika