Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Dean Sinovčić

KANDIDATI ZA OLIMPIJADU

Sportaši za Peking

HRVATSKA DOSAD ima sigurnih 39 sportaša koji će nastupiti na Olimpijskim igrama, a predviđa se da će ih sudjelovati osamdesetak

OSVAJANJEM ZLATNE MEDALJE U AUSTRALIJI vaterpolska reprezentacija osigurala je nastup na Olimpijskim igramaOSVAJANJEM ZLATNE MEDALJE U AUSTRALIJI vaterpolska reprezentacija osigurala je nastup na Olimpijskim igramaJoš je 261 dan ostao do početka Olimpijskih igara u Pekingu na kojima će nastupiti, nadaju se čelni ljudi Hrvatskog olimpijskog odbora, približno 80 hrvatskih sportaša. Prije tri godine, na Olimpijskim igrama u Ateni, nastupio je 81 hrvatski sportaš i u HOO-u se nadaju da će se taj broj otprilike ponoviti. S jedne strane, u HOO-u se ne žele razbacivati najavama kao što su to radili godinu dana prije Atene kada se najavljivao nastup više od 130 sportaša, a s druge strane vrhunski sport nam u posljednje tri godine nije napredovao ako su u HOO-u nadaju da će u Pekingu nastupiti isti broj sportaša kao i u Ateni. Čak i ako se izjednači broj sportaša s onim u Ateni, on će biti manji od broja sportaša koji je 2000. godine nastupao u Sydneyju kada ih je bilo 91, a i od njih 84 koliko ih je nastupalo 1996. godine u Atlanti.

U ovom trenutku Hrvatska ima sigurnih 39 sportaša koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Pekingu. Od tih 39, najviše, njih 15, dolazi iz Hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je nastup na Olimpijskim igrama osigurala titulom svjetskih prvaka u svibnju ove godine. Ostali sportaši dolaze iz individualnih sportova pa će tako na Olimpijskim igrama nastupiti četiri veslača, streličara i jedriličara, tri biciklista, dva plivača, športske gimnastičarke i atletičarke te po jedan boksač, kajakaš i taekwondašica. Međutim, u HOO-u već sada smatraju da je broj sigurnih sportaša veći jer će u Peking putovati i 11 atletičara od kojih četvero ispunjava A normu a sedmero B normu. U atletici, ako Hrvatska ili bilo koja druga država nema sportaša s ispunjenom normom za olimpijske igre, u toj disciplini može nastupiti atletičar s ispunjenom A normom koja je nešto slabija od olimpijske norme. Ako postoji disciplina u kojoj nema atletičara s ispunjenom olimpijskomBLANKA VLAŠIĆ u Peking će doći kao svjetska prvakinja u skoku u visBLANKA VLAŠIĆ u Peking će doći kao svjetska prvakinja u skoku u vis normom ili A normom onda na olimpijske igre ide atletičar s ispunjenom B normom koja je, naravno, nešto slabija od A norme. Pitanje je treba li financirati put atletičara s B normama koji su, barem dosad, ispadali nakon prvog kruga kvalifikacija.

Stav HOO-a je uvijek bio isti, a to je da svi trebaju putovati pa bi u Pekingu nastupilo 13 hrvatskih atletičara i atletičarki, što je za dvoje više no 2004. u Ateni. Rekordna je bila 2000. godina kada je zbog šest članova štafete 4x100 metara Hrvatska u Sydneyju imala čak 19 atletičara. Da je cijela situacija pomalo neobična potvrdio je i atletski izbornik Siniša Ergotić koji je nedavno rekao da za odlazak na velika natjecanja više ne bi trebalo samo ispuniti normu, već bi trebalo održavati i visoku razinu forme. Pogotovo zato što se norma za Olimpijske igre u Pekingu počela ispunjavati od 1. siječnja ove godine pa je tako moguće da je netko ispunio normu ovog proljeća a pitanje je u kakvoj će normi biti 15 mjeseci kasnije, na Olimpijskim igrama. Takav je slučaj s Ivanom Vuković, bacačicom koplja koja je 1. travnja ove godine ispunila B normu za Olimpijske igre u Pekingu.


Uglavnom, u Ateni je najbolji atletski rezultat, ako izuzmemo Ivanu Brkljačić i Blanku Vlašić, imao bacač diska Andras Haklits koji je bio 22.

DUJE DRAGANJA vrlo je blizu ispunjavanju norme za olimpijske igreDUJE DRAGANJA vrlo je blizu ispunjavanju norme za olimpijske igreIsta pravila vrijede i za plivače pa tako pored sigurnih Sanje Jovanović i Marka Strahije još dva plivača, Duje Draganja i Gordan Kožulj imaju ispunjene A norme dok čak 10 plivača ima ispunjene B norme. Kako je politika HOO-a i tu ista, onda će Hrvatska imati 14 plivača na Olimpijskim igrama, jednog više no u Ateni 2004. godine. S plivačima je ista situacija kao i s atletičarima gdje je, primjerice, Marko Strahija u srpnju ove godine ispunio normu za Olimpijske igre a pitanje je u kakvoj će formi biti godinu dana kasnije.

No, za to nije kriv HOO već svjetski atletski i plivački savez koji su odredili početak ove godine za početak lova na olimpijske norme. U svakom slučaju, s dodatnih 11 atletičara i 12 plivača, broj hrvatskih sportaša penje se na 64.

Naravno, broj sportaša u svakoj zemlji povećava se nastupima u momčadskim sportovima. Hrvatska je u Ateni imala vaterpolsku i rukometnu reprezentaciju i vrlo bi se lako moglo dogoditi da iste reprezentacije nastupe i u Pekingu. Vaterpolska reprezentacija je to već ostvarila, a rukometna reprezentacija će imati još poneku priliku. Prvu, u siječnju na Europskom prvenstvu u Norveškoj jer europskiSANJA JOVANOVIĆ u Pekingu će plivati u disciplini 100 m leđnoSANJA JOVANOVIĆ u Pekingu će plivati u disciplini 100 m leđno prvak odlazi direktno na Olimpijske igre. Ako Njemačka, koja je svjetski prvak čime je već osigurala nastup na Olimpijskim igrama, bude i europski prvak, onda će drugoplasirana reprezentacija ići u Peking. Ako ne uspije, Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će krajem ožujka dodatni kvalifikacijski turnir s jednom afričkom reprezentacijom, drugoplasiranom reprezentacijom s azijskih kvalifikacija, Korejom, i četvrtoplasiranom reprezentacijom sa svjetskog prvenstva, a to je Francuska. Prve dvije reprezentacije idu u Peking i realno je očekivati da će se rukometaši plasirati. S još 15 rukometaša broj sportaša povećao bi se na 79. Što se tiče rukometašica, one u prosincu nastupaju na svjetskom prvenstvu u Francuskoj i pravila za kvalifikacije u Peking su slična onima rukometaša, što znači da reprezentacija mora osvojiti jedno od drugog do sedmog mjesta da bi krenula u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre. Međutim, izbornik Josip Šojat uvjeren je da rukometašice mogu kroz kvalifikacije osigurati nastup u Pekingu.

Početkom godine postojale su nade kako bi i muška i ženska odbojkaška reprezentacija mogla na Olimpijske igre, no nakon silnih sukoba u vrhu Hrvatskog odbojkaškog saveza, u to ne vjeruju čak ni čelnici HOO-a. Odbojkašice, da bi se plasirale, trebaju proći tri turnira, a prvi je bio od 7. do 11. studenoga u Ankari. Isprva ga nisu prošle jer su bile druge, a Turska kao pobjednik je išla dalje, ali kako je istodobno Italija na Svjetskom kupu u Japanu osigurala nastup u Pekingu, tako je taj rezultat omogućio odbojkašicama ulazak na druge kvalifikacije na kontinentalnom kvalifikacijskom turniru u siječnju. Sustav je kod odbojkaša sličan. Odbojkaši će igrati na pretkvalifikacijskom turniru u Cataniji, od 28. studenoga do 2. prosinca, a problemi su nastali stoga što odjednom nema novca za financiranje njihovog puta i boravka u Cataniji. Naša je reprezentacija u skupini s Italijom i Crnom Gorom, u drugoj su grupi Nizozemska, Rumunjska i Grčka. Na europske će kvalifikacije za Peking samo pobjednik turnira. Kao i kod odbojkašica, šansu će, ovisno o ishodu nastupa europskih reprezentacija na Svjetskom kupu, dobiti i neka od drugoplasiranih reprezentacija. Nastavak donosi europske kvalifikacije u siječnju u Turskoj, pa na kraju svjetske u svibnju.

STJEPAN JANIĆ (lijevo) predstavljat će Hrvatsku u kajaku na mirnim vodama a njegov brat Mićo tek treba osigurati olimpijski nastupSTJEPAN JANIĆ (lijevo) predstavljat će Hrvatsku u kajaku na mirnim vodama a njegov brat Mićo tek treba osigurati olimpijski nastupOno što se već godinama čeka je nastup košarkaške reprezentacije na olimpijskim igrama koje su posljednji put posjetili 1996. godine. Da bi ušli među 12 reprezentacija koje će igrati u Pekingu, Hrvatska mora osvojiti jedno od prva tri mjesta među 12 reprezentacija na predolimpijskom turniru koji će se igrati sredinom srpnja. Tamo će Hrvatskoj konkurencija, među ostalima, biti Grčka, Njemačka Slovenija, Portoriko, Brazil i Kanada. Reprezentacija će najvjerojatnije igrati u istom sastavu kao i na proteklom europskom prvenstvu, bez Nikole Vujčića i Gordana Giričeka i nitko ne može sa sigurnošću reći da je Hrvatska realni favorit za jedno od prva tri mjesta na tom turniru. Kada bi se jedna od spomenute četiri reprezentacije ipak uspjele kvalificirati na Olimpijske igre, broj sportaša prešao bi 91 i time bi bio oboren rekord po broju hrvatskih sportaša koji su od samostalnosti nastupili na olimpijskim igrama.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu vjerojatno će nastupiti tenisači Ivan Ljubičić i Mario Ančić a s njima dvojicom doći će se do 81 sportaša u Pekingu, što je jednako broju sportaša na Olimpijadi u Ateni. Njih dvojicu, čini se, samo ozljede mogu spriječiti u nastupu na Olimpijskim igrama jer od 64 tenisača direktno na turniru nastupa prvih 48 s teniske rang liste. Jednako tako, postoje šanse i da se stolnotenisači plasiraju za Peking. Što se tiče Zorana Primorca i Tamare Boroš, njihov nastup ovisi o plasmanu na rang listi s koje će se u siječnju odrediti prvih 20 koji će direktno osigurati nastup. Na tim rang listama Primorac je trenutno 12. a Boroš 16., ali sve ovisi o rezultatima na svjetskim turnirima koji će se odigrati do kraja godine. Primorcu bi to u 39. godini bile šeste olimpijske igre.

SANDRA ŠARIĆ osvojila je brončanu medalju na SP-u u taekwondou u kategoriji do 67 kilograma i tako se plasirala na Olimpijske igreSANDRA ŠARIĆ osvojila je brončanu medalju na SP-u u taekwondou u kategoriji do 67 kilograma i tako se plasirala na Olimpijske igreZanimljivo, Filip Ude i Tina Erceg prvi su hrvatski gimnastičari koji će nastupiti na olimpijskim igrama nakon 1968. godine i Olimpijade u Meksiku kada je nastupao Damir Anić. Naravno, tu ne računamo da je 1996. godine u Atlanti Hrvatsku u gimnastici predstavljao Rus Aleksej Demjanov. Čini se da hrvatska gimnastika neće na tome stati budući da je prije dva tjedna na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu predstavljena nova gimnastička dvorana u čije je opremanje uloženo 750 tisuća kuna a na takvim spravama vježbat će se i na pekinškoj Olimpijadi. Prvi put od samostalnosti i tri hrvatska bicklista Radoslav Rogina, Matija Kvasina i Vladimir Miholjević nastupit će na Olimpijskim igrama, posljednji biciklist iz Hrvatske koji je nastupao na Olimpijadi bio je Bruno Bulić koji je 1984. vozio u Los Angelesu.

Kako to uvijek biva, uz hrvatske sportaše idu i članovi delegacija u koje spadaju treneri ali i sponzori. Kako nam je objasnio Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski program, prema pravilima na jednog sportaša putuje 0,55 pratećih osoba. To je načelno pravilo jer, primjerice, zbog Blanke Vlašić će u Peking putovati i njezin otac i Bojan Marinović kao dva trenera dok će uz 15 rukometaša putovati izbornik, dva ili tri pomoćna trenera i dva liječnika. U Ateni je na 81 sportaša putovalo 30 članova stručnih timova, tri liječnika, sedam fizioterapeuta i šest članova misije. Uz predviđenih osamdesetak sportaša u HOO-u očekuju da će u Peking putovati još oko 120 osoba u koje spadaju i sponzori i prateće osoblje koje će raditi u Hrvatskoj kući. Čak osamdeset posto troškova boravka sportske delegacije financijski će pokriti Međunarodni olimpijski odbor i BOCOG (Beijing Organizing Committee for the Games) što znači da HOO plaća prijevoz a troškove smještaja i boravka u olimpijskom selu refundirat će ove dvije organizacije.

OLIMPIJSKA A I B NORMA

U HOO-u smatraju da je broj sigurnih sportaša veći jer će u Peking putovati i 11 atletičara od kojih 4 ispunjava A normu a 7 B normu. Pitanje je treba li financirati put atletičara s B normom koji su, barem dosad, ispadali nakon prvog kruga.

ODLAZE NA OLIMPIJSKE IGRE U PEKING

Blanka VLAŠIĆ - atletika
Ivana BRKLJAČIĆ - atletika
Marijo ŠIVOLIJA JELICA - boks
Radoslav ROGINA - biciklizam
Matija KVASINA- biciklizam
Vladimir MIHOLJEVIĆ - biciklizam
Šime FANTELA - jedrenje
Igor MARENIĆ - jedrenje
Luka RADELIĆ - jedrenje
Ivan KLJAKOVIĆ - GAŠPIĆ - jedrenje
Stjepan JANIĆ - kajak
Sanja JOVANOVIĆ - plivanje
Marko STRAHIJA - plivanje
Snježana PEJČIĆ - streljaštvo
Suzana CIMBAL-ŠPIRELJA - streljaštvo
Josip GLASNOVIĆ - streljaštvo
Petar GORŠA - streljaštvo
Nikša SKELIN - veslanje
Siniša SKELIN - veslanje
Ante KUŠURIN - veslanje
Mario VEKIĆ - veslanje
Filip UDE - športska gimnastika
Tina ERCEG - športska gimnastika
Sandra ŠARIĆ - taekwondo
HRVATSKA VATERPOLSKA REPREZENTACIJA (15 članova)

Vezane vijesti

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

"Košarkašica" Blanka u novoj Adidasovoj reklami

Proizvođač sportske opreme Adidas objavio je novi reklamni spot u kojem je glavna zvijezda njegova dugogodišnja manekenka, najbolja hrvatska… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika