21.11.2007. / 08:35

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Na pauzu za cigaretu pet puta dnevno po pet minuta

Zanimljivo je da čak 15 posto pušača kojima je zabranjeno pušenje na poslu ipak to radi skrivečki

Kako je u svijetu sve više mjesta na kojima je zabranjeno pušenje, a takav trend polako zahvaća i Hrvatsku, portal posao.hr proveo je istraživanje među zaposlenim pušačima o tome da li im je cigareta privilegija ili potreba na poslu.

Među 420 ispitanika, njih čak 35 posto svakog radnog dana uzima pauzu za cigaretu četiri ili više puta dnevno. Pauze uglavnom traju četiri do pet minuta. Kada se to zbroji, prosječan pušač dnevno provede između 20 i 30 minuta na pauzi zbog cigarete.

Više od polovice pušača radi u tvrtkama u kojima je pušenje dozvoljeno u određenim prostorijama. Čak 45 posto onih koji ne smiju pušiti u prostorijama tvrtke odlazi pušiti ispred zgrade. Zanimljivo je da čak 15 posto pušača kojima je zabranjeno pušenje na poslu ipak to radi skrivečki. Također je interesantno da 12 posto zaposlenih pušača uopće ne puši tijekom radnog vremena.

Više od 35 posto zaposlenih pušača smatra kako je potreba za cigaretom jedna od njihovih osnovnih potreba, a tvrtka bi im morala omogućiti ispunjenje te potrebe. Za razliku od njih, 49 posto ispitanih smatra je da pušenje na poslu privilegija koju im tvrtka može i ne mora omogućiti.

Ukoliko bi tvrtka svoje zaposlenike novčano motivirala njih čak 64 posto odlučilo bi se na prestanak pušenja. Saša Jurković sa portala posao.hr smatra kako ovo istraživanje pokazuje da zaposlenici žele prestati pušiti. "Ulaganje u zdravlje zaposlenika rezultirat će sretnijom i zdravijom radnom okolinom što će se u konačnici odraziti i na produktivnost, uspješnost pojedinca", smatra Jurković.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika