21.11.2007. / 14:49

Autor: Marijana Zrinjski

SUĐENJE ADEMIJU I NORCU

"Hrvatski vojnici pustili su civile da prođu"

Na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji Medački džep danas je svjedočio bivši neprijateljski vojnik Nikole Vidovića. Čuo je, kaže, priče o zločinima, poginulima i zarobljenima, ali osobno nije ništa vidio, niti je upoznat sa detaljima.

Akcija HV-a je, kaže, počela granatiranjem Divosela, nakon čega je sedamdesetak civila i vojnika krenulo prema Velebitu i tri dana i noći hodalo prema Medku. Dodao je da su hrvatski vojnici najvjerojatnije vidjeli zbjeg, ali su ih pustili da prođu.

Osim Vidovića svjedočio je i Željko Karan, banjolučki patolog i sadašnji šef katedre za sudsku medicinu u Banja Luci. "Na leševima iz Medačkog džepa nije bilo tragova sakaćenja, mučenja ili seksualnog nasilja, ali je po položaju nekih tijela utvrđeno da su zapaljena živa", kazao je. Osim 52 tijela razmijenjena nakon akcije Karan je napravio obdukciju devet tijela u Gračacu te 11 u Medku koje je na terenu prikupio UNPROFOR.

Šest leševa koje je pregledao u Gračacu bila su potpuno pougljenjena, dok su ostala tri imala eksplozivno-strijelne rane. Među tijelima koje je u Medku preuzeo od UNPROFOR-a svjedok se prisjetio ženskog leša s odsječenim šakama i trećinom tijela zahvaćenog plamenom.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika