Objavljeno u Nacionalu br. 628, 2007-11-26

Autor: Dean Sinovčić

POHOD NA KUTIJU ŠIBICA

Tim Nacionala okupio zvijezde

Na 37. turniru u malom nogometu Kutija šibica kao jedan od najvećih favorita nastupa momčad Nacionala, koja je nastala povezivanjem ekipe Zagreb 1 s medijskim brandom Nacional

MOĆNA EKIPA ZA VRH MALOG NOGOMETA GORNJI RED: Ivo Pukanić, Gordan Copak, Matija Capar, Dino Kovač, Igor Leskovar, Ivica Đolo; sredina: Marinko Mavrović, Filip Andabaka, Nenad Humar, Vladimir Merslavić, Edin Dervišagić; DONJI RED: Kujtim Morina, Donald Suvajac, Korab Morina, Filip Dedić, Zlatko PinekMOĆNA EKIPA ZA VRH MALOG NOGOMETA GORNJI RED: Ivo Pukanić, Gordan Copak, Matija Capar, Dino Kovač, Igor Leskovar, Ivica Đolo; sredina: Marinko Mavrović, Filip Andabaka, Nenad Humar, Vladimir Merslavić, Edin Dervišagić; DONJI RED: Kujtim Morina, Donald Suvajac, Korab Morina, Filip Dedić, Zlatko PinekOvog tjedna na Kutiji šibica, najpoznatijem malonogometnom turniru u Hrvatskoj, kao jedan od najvećih favorita pojavit će se momčad Nacionala. Samo za ovaj turnir momčad Zagreb 1 povezala se s brandom Nacional i stvorena je momčad koja s još tri pojačanja pretendira osvojiti najprestižniji turnir. Nacional je odabrao MNK Zagreb 1 za zajednički nastup na turniru jer se radi o novom klubu, stvorenom prošle godine, na čijem je čelu 29-godišnji Ivica Đolo, mladi poduzetnik koji je odlučio uložiti novac i vrijeme u stvaranje malonogometnog kluba koji bi u nekoliko godina postao malonogometni prvak Europe. Đolo je u momčadi Zagreb 1 okupio reprezentativce koji su dosad većinom igrali za MNK Orkan, prvaka Hrvatske i osvajača Kutije šibica, i krenuo od početka, natječući se u svojoj prvoj sezoni u drugoj malonogometnoj ligi.

Hrvatski reprezentativci u momčadi Zagreb 1, odnosno Nacionala, jesu Matija Capar, braća Kujtim i Korab Morina, te nešto stariji Donald Suvajac i Edin Dervišagić, koji su s prijašnjim momčadima osvajali Kutiju šibica. Trener je Marinko Mavrović, legenda hrvatskog malog nogometa, koji je dugo igrao mali nogomet, osvajao je prvenstvo Hrvatske, a s MNK Orkan osvojio je i Kutiju šibica i prvenstvo Hrvatske. Kako nam je rekao Kujtim Morina, gro momčadi čini škvadra iz centra Zagreba koja već desetak godina igra mali nogomet. “To su uglavnom najbolji igrači iz grada Zagreba i većinom su hrvatski reprezentativci. Lani su nastupali za MNK Promet Orkan i Uspinjaču, ali su ih napustili zbog financijskih problema. Tada se pojavio Ivica Đolo, predsjednik MNK Zagreb 1, i okupio sve te najbolje nogometaše u svom klubu zajedno s najboljim trenerom Marinkom Mavrovićem, čime je počeo projekt stvaranja velikog kluba. Ove godine cilj nam je osvojiti prvo mjesto u drugoj ligi te se kroz kvalifikacije plasirati u prvu ligu i ostvariti dobar rezultat u hrvatskom malonogometnom kupu“, kaže Morina koji je s bratom Korabom, Caparom i ostalim igračima sa 17 godina počeo igrati na malonogometnim turnirima.

Isprva, kako sam kaže, bilo im je bitno da im netko uplati kotizaciju za turnir, ali čim su počeli igrati za MNK Orkan, potpuno su se podredili nogometu pa je nekima igranje malog nogometa postalo jedini izvor zarade. “Prvo smo igrali za Klesarstvo Martinović, zatim u raznim klubovima malonogometne lige, te se zajedno našli u MNK Promet - Orkan, osvojili prvenstvo Hrvatske. Nakon razmimoilaženja u klubu Capar je otišao u MNK Uspinjaču, a lani su se svi okupili u MNK Zagreb 1“, objašnjava Morina. Kako je Orkan imao financijskih problema, prihvatili su ponudu Ivice Đole. “Riješeni su nam svi financijski problemi, nikad nitko nije pitao kad će biti plaća, što nam se događa prvi put. Prvi put treniramo i četiri puta tjedno i imamo dva kondicijska treninga tjedno“, napominje Morina.

IVICA ĐOLO Iako ima samo 29 godina, IvicaIVICA ĐOLO Iako ima samo 29 godina, Ivica


Đolo je vlasnik je tvrtke Re/Global, agencije za trgovinu nekretninama, zatim Remax, američke tvrtke za trgovinu nekretninama za koju ima franšizu, te Agaloa Grupe, tvrtke koja se bavi prodajom hotela i otoka diljem svijeta. Kroz ženske magazine postao je poznat kao suprug Ivane Delač, Miss Universe Hrvatske iz 2003., dok se u ostalim novinama spominjao kao investitor u nogometni kamp Tuhelj. Još prije pola godine pisalo se da je Hrvatski nogometni savez pred sklapanjem posla s Đolinom kompanijom Remax, koja je dostavila bankovno jamstvo od 50 milijuna eura za taj projekt. Tvrdilo se da će se, kad završi otkup zemljišta u Tuhelju, graditi najmoderniji nogometni kamp u ovom dijelu Europe, ali to se još nije dogodilo. “Ja već dugo pregovaram s HNS-om o gradnji nogometnog kampa u Tuhelju i on će se sigurno graditi“, kratko je rekao Đolo.

Dotad, Đolo je usredotočen na MNK Zagreb 1. Isprva je namjeravao biti suvlasnik nekog već etabliranog prvoligaškog malonogometnog kluba, ali je odustao jer se njegove ideje nisu podudarale s idejama suvlasnika. Zato je odlučio krenuti sam, od početka, odnosno nastupajući s novom momčadi u drugoj ligi. “Dečki u klubu imaju vrhunske uvjete, najbolje u Hrvatskoj, dva treninga dnevno, teretanu, fitness, saunu, odlično su plaćeni. To su hrvatski reprezentativci koji dosad nisu imali uvjete za rad. Oni su radi vlastitog igračkog razvoja, a ne radi novca, odlučili krenuti ponovno iz druge lige. U prvoj sezoni koja još traje bilo je spletaka, stalno nas pokušavaju diskreditirati kako ne bismo ušli u prvu ligu. Zamislite, kad smo odlučili krenuti od druge lige, izmislili su kvalifikacije, a mi smo protivničke momčadi pobijedili u sve četiri kvalifikacijske utakmice s gol-razlikom 55:2. Ponizili smo ih“, kaže Đolo.

Uvod u stvaranje MNK Zagreb 1 bio je lani, kad su ti isti igrači nastupali za Đolu u Ligi menadžera i osvojili je pobijedivši u finalu momčad Nacionala. Kako kaže Morina, on i njegovi prijatelji mogli su tada prijeći u bilo koji prvoligaški klub, ali odlučili su prihvatiti Đolinu ideju o kretanju gotovo od nule. Finalni susret s Nacionalom bio je početak druženja koje je okončano stvaranjem momčadi za nastup na ovotjednoj Kutiji šibica pod nazivom Nacional. “Nakon finala Lige menadžera susreto sam se s Ivom Pukanićem, predsjednikom uprave NCL Media Grupe. Iako je bilo i drugih MOMČAD AGROKORA, najveći suparnik Nacionala, 2006. je osvojila Kutiju šibica pobijedivši momčad PromotionplayaMOMČAD AGROKORA, najveći suparnik Nacionala, 2006. je osvojila Kutiju šibica pobijedivši momčad Promotionplayasponzora, koji su željeli da pod njihovim imenom nastupimo na Kutiji šibica, mi smo se odlučili na Nacional“, objašnjava Đolo. Uz postojeće igrače, momčad se za turnir Kutija šibica pojačala s još tri igrača, to su Tin Lovreković, slovenski reprezentativac Senudin Džafić i Gordan Copak. Sponzora momčadi Zagreb 1 i inače ne nedostaje, pa su tako s godišnjim proračunom od 1,5 milijuna kuna uvjerljivo najbogatiji klub druge lige. “S poslovne strane, klub je dobro organiziran, imamo sponzore kao što su Feroterm, Hrportfolio, Jamnica, a pregovaramo s još nekim sponzorima kao što je Metronet. U ovom klubu svaki sponzor ima predstavnika u upravi kluba i svi financijski potezi su transparentni“, tvrdi Đolo i ističe da je sve to samo početak. “Kad uđemo u prvu ligu, angažirat ćemo novog trenera i dva ili tri strana igrača te idemo na titulu prvaka Hrvatske. Nakon toga, u roku od dvije godine, idemo na osvajanje titule prvaka Europe. Proračun za prvaka Europe trebao bi biti 8 milijuna kuna. Za usporedbu, Dinamo Moskva, Boomerang Madrid, El Pozo iz Murcije ili Barcelona, neke od najboljih europskih momčadi, imaju proračun od 7 i 8 milijuna eura, ali novac nije mjerilo. Razlika u novcu mnogo je veća od razlike u kvaliteti. Ima nekoliko hrvatskih igrača koji bi mogli igrati u najjačim europskim klubovima. Primjerice, za Koraba Morinu primio sam ponudu iz Ukrajine sa 70.000 dolara odštete klubu, ali je nismo prihvatili.

Za Capara i Purgara također su zainteresirani. Svi oni tek se pripremaju, nema više utakmica bez pravih priprema, što obuhvaća masaže, fitness, bazene itd. To je vrhunski sportski život.“ Đolo se želi angažirati i u popravljanju reprezentativnog malonogometnog imidža. “Problem su nesređeni malonogometni odnosi u HNS-u. Prije mjesec dana reprezentacija je trebala ići u Brazil na Grand Prix turnir. Prije puta u Brazil, na okupljanju u Zagrebu, igrači su shvatili da su im osigurane dnevnice od samo 3 eura te im je hotel plaćen samo za dio turnira. Ljuti igrači odbili su putovati u Brazil, a ja sam im platio smještaj u zagrebačkom hotelu, nakon čega su se vratili kući. I ništa se nikom u HNS-u nije dogodilo“, zaključio je Đolo.

Prijenosi na HRT-u

Ekipa Nacionala prošle nedjelje u prvom kolu je uvjerljivo pobijedila ekipu Sunprotecta iz Siska s 8:1. Razlika u kvaliteti dviju ekipa bila je golema. U kvalitetu Nacionala, po svemu sudeći, od osmine finala moći će se uvjeriti i gledatelji Hrvatske televizije. Zdenko Antunović, predsjednik organizacijskog odbora turnira, izjavio je za Nacional da je jako zadovoljan porastom medijskog interesa za turnir. Hrvatska televizija izravno će prenositi dio najzanimljivijih utakmica, a imat će i posebni studio u dvorani gdje će se utakmice igrati. Finale turnira trebao bi se odigrati 29. prosinca, a konačan termin usuglasit će se s HRT-om.
Ove godine sve će se utakmice igrati u maloj dvorani Doma sportova, jer će se tako lakše kontrolirati prodaja karata i spriječiti eventualni incidenti u publici. Godine 2004. turnir su osvojili Riva Grupa s Robertom Prosinečkim i Krešimirom Čivragom, kad su pobijedili Agrokor s Vedranom Ćorlukom, Silvijem Marićem i Robertom Grdovićem, 2005. Orkan s Korabom Morinom, Donaldom Suvajcem i Tinom Lovrekovićem, kad su pobijedili Megakop s Goranom Vlaovićem i Vjekom Škrinjarom te 2006. Agrokor s Darijom Šimićem, Robertom Grdovićem i Matijom Caparom, koji su pobijedili Promotionplay s Hrvojem Štrokom i Antoniom Franjom. Agrokor će ove godine biti najveći suparnik Nacionalu.

Prijavljeno 260 klubova

Kutija šibica najpoznatiji je i najmasovniji malonogometni turnir, nekoć u bivšoj Jugoslaviji, danas u Hrvatskoj. Prvi je put odigran 1971. i broj sudionika stalno raste. Vrhunac je bio 1985. kad je nastupilo 648 klubova. Sredinom 80-ih malim nogometom vladala je momčad Uspinjače koju je osnovao Boris Durlen. Početkom rata broj momčadi se smanjio, ali iz godine u godinu opet se povećava. Ove godine prijavljeno je 260 klubova a prvi se put igra i veteranski turnir s još 73 momčadi.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika