10.12.2007. / 11:39

Autor: Martina Čizmić

EU-KOSOVO

Ministri EU pokušavaju usaglasiti stajališta o Kosovu

Većina članica EU spremna je priznati proglašenje kosovske neovisnosti, a od današnjeg sastanka ne očekuju puno

Na svom redovitom zasjedanju ministri vanjskih poslova članica Europske unije pokušati će usuglasiti svoja stajališta oko statusa Kosova. Javier Solana, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku rekao je kako ima naznaka o približavanju stajališta između zemalja članica.

"Mislim da se približavamo zajedničkoj poziciji i da ćemo uspjeti doći do određenog stajališta koje će omogućiti zemljama članicama da preuzmu svoj dio odgovornosti", rekao je Solana prije sastanka.

Danas i službeno završava proces pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca. Predstavnici međunarodne trojke već su podnijeli izvješće glavnom tajniku UN-a u kojem su zaključili da zbog nepremostivih razlika između dviju strana nije moguće postići dogovor.

Većina članica EU spremna je priznati proglašenje kosovske neovisnosti, ali od današnjeg sastanka ne očekuju puno. Smatraju da su iscrpljene sve mogućnosti za dogovorno rješenje te će zbog toga članice pokušati usuglasiti stajalište oko neovisnosti Kosova.

Slovenski ministar Rupel sastat će se sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Rupel se nada da će doći do kredibilnog dogovora u vezi obveza Srbije prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Istaknuo je da ne očekuje da će na sastanku ministara doći do zaključka o tome što znači "potpuna suradnja" Srbije s tribunalom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika