01.01.2008. / 10:55

Autor: Katarina Zorić

RIBOLOVNI POJAS

ZERP stupio na snagu i za članice EU

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio JE uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice Europske unije

Hrvatski zaštićeni ekološko-ribolovni pojas stupio je danas na snagu i za članice Europske unije.
Četiri godine nakon što je Sabor proglasio ZERP i nakon nekoliko odgoda njegove primjene za članice EU-a, ZERP se počinje primjenjivati automatizmom, jer novi, šesti saziv Hrvatskog sabora još nije konstituiran, a hrvatska Vlada kao tehnička nije poduzela nikakve mjere kojima bi mijenjala saborsku odluku.

Hrvatski je sabor 3. listopada 2003. prihvatio prijedlog vlade Ivice Račana i donio Odluku o proglašenju ZERP-a koji se počeo primjenjivati za 12 mjeseci, ali ne i za članice EU-a.

Tom je odlukom propisano da je ZERP morski prostor u kojem sve države uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe, preleta, polaganja podmorskih kabela i cjevovoda i druge međunarodnopravno dopuštene uporabe mora. Taj pojas obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora do crte razgraničenja, odnosno sredine.
Sabor je tada proglasio i sadržaje isključivoga gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Potkraj listopada 2004. Ministarstvo vanjskih poslova notificiralo je Tajništvu UN-a širenje hrvatske jurisdikacije na Jadranu, u skladu sa saborskom odlukom. Sabor je lani sredinom prosinca, na prijedlog Vlade, odlučio da će se ZERP i za države članice EU-a primijeniti najkasnije 1. siječnja 2008., odbivši prijedloge HSS-a i SDP-a da se ZERP aktivira odmah te HSP-ov da se odmah proglasi gospodarski pojas.

Dodajmo ovome kako je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice Europske unije. Pozvao je da se taj problem rješi čim bude formirana nova Vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore. Slovenska Vlada, pak, primjenu ZERP-a naziva neprihvatljivom jer bi kršila njenu suverenost.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika