04.01.2008. / 13:57

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Janša: "Slovenija neće odustati od svojih legitimnih interesa"

Govoreći o ZERP-u Janša je rekao da se za Sloveniju s 1. siječnja nije ništa promijenilo u pravnom smislu jer je Hrvatska dala riječ da se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije

"Slovenska vlada uvažava situaciju u Hrvatskoj i spremna je čekati konstituiranje novog Sabor i vlade, ali nije moguće očekivati da ćemo odustati od svojih legitimnih interesa", rekao je danas na konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

Govoreći o ZERP-u Janša je rekao da se za Sloveniju s 1. siječnja nije ništa promijenilo u pravnom smislu jer je Hrvatska dala riječ da se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije te je takav dogovor ušao i u njezin pregovarački okvir s Europskom unijom.

"Slovenija ne može dugo čekati da hrvatska strana rješi problem ZERP-a, ali očekujemo da će Hrvatska poštovati dogovor iz 2004. Slovenija ne mora predložiti novo rješenje, jer joj odgovara ono iz 2004. godine", istaknuo je Janša.

Janša je novinarima rekao da je bilo kontakata s talijanskom i hrvatskom stranom oko ZERP-a, ali da nema uvjeta za sastanak jer nema novog prijedloga kojim bi se promijenio sporazum iz 2004. godine.Slovenija nije na potezu za takav prijedlog već je to ona strana koja ga želi promijeniti, a s novim prijedlogom bi se trebale složiti Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija.

Na pitanje novinara o mogućoj blokadi nekih pregovaračkih poglavlja u pristupnom procesu Hrvatske s Europskom unijom, Janša je rekao da ne želi govoriti u ime Europske unije, ali da je potrebno dobro proučiti izjave dužnosnika Europske komisije o ZERP-u jer one znače da bi Hrvatska zapravo sama usporila pregovarački proces.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika