04.01.2008. / 14:59

Autor: Igor Ćutuk

IZBORI U SAD

Barrack Obama pobjednik predizbora u Iowi, Hillary Clinton treća

Uspješan prvi korak na putu do položaja prvog crnačkog predsjednika u američkoj povijesti

Senator iz Illinoisa Barack Obama pobjedio je na predizborima Demokratske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi s 37 posto osvojenih glasova. Za drugo se mjesto bore senatorica iz New Yorka Hillary Clinton i bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards, a dobili su svatko po 30 posto glasova. Dosad je obrađeno 94 posto rezultata od približno 1.800 biračkih skupova održanih u Iowi.

Prema riječima političkog analitičara CNN-a Billa Schneydera, navedeni rezultati pokazuju kako je u borbi između kandidata koji su nudili promjene i onih koji su naglasak stavili na iskustvo, pobijedila ipak težnja Amerikanaca za promjenama.

S tim je suglasan i demokratski kandidat John Edwards koji u prvim izjavama ističe kako je posve jasno da je status quo izgubio. Pobijedili su zagovornici promjena, a ne oni koji su imali najviše novca u kampanj, rekao je Edwards, ističući uvjerenje da će se takvi rezultati nastaviti i na stranačkim predizborima u ostalim saveznim državama u siječnju i veljači.

Bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton čestitala je Obami, Edwardsu i svim ostalim demokratskim kandidatima, istaknuvši kako su zajednički iznijeli zahtjev za promjenama, a da su građani Iowe pokazali kako je Amerika spremna za novi početak. Izrazila je uvjerenje da će na izborima u studenom ove godine pobjedu odnijeti demokratski kandidat, te istaknula spremnost da preuzme predsjedničku dužnost.

Obama je s pobjedom u Iowi prešao prvu važnu stepenicu do položaja prvog crnačkog predsjedničkog kandidata u povijesti SAD-a. Kod republikanaca je već ranije za pobjednika proglašen bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee koji je dobio 34 posto glasova.

Prema rezultatima sa 72 posto biračkih skupova republikanaca, Huackabee je dobio 34 posto glasova, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney 25 posto, bivši senator Fred Thompson 14 posto i senator John McCain 13 posto glasova.

Nakon objavljivanja rezultata Barrack Obama održao je svoj pobjednički govor.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika