05.01.2008. / 11:03

Autor: Katarina Zorić

NOVA ODLUKA

Zabrana pušenja u Hrvatskoj!

Odluka o zabrani pušenja počet će se primjenjivati već ove godine, a osim nove vladajuće koalicije takvu odluku podržava i SDP

U Hrvatskoj će već ove godine biti zabranjeno pušenje po uzoru na zemlje EU, a to znači da se više neće smjeti pušiti u kafićima, restoranima i svim drugim javnim prostorima.

Bit će to prva odluka buduće vlade, a dogovor o tomu postigli su jučer čelnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a.

Zabranu pušenja u Hrvatskoj predložio je mandatar nove vlade Ivo Sanader, a trebala bi se početi primjenjivati već ove godine, nakon što odluku o zabrani pušenja pripremi posebna radna skupina.

"Ova odluka bit će veliki doprinos očuvanju zdravlja hrvatskih građana", ustvrdio je mandatar Ivo Sanader.

Osim stranaka nove vladajuće koalicije, odluku o zabrani pušenja podržava i SDP koji je također predviđao takvu zabranu u svom zdravstvenom izbornom programu.

Da će se odluka o zabrani pušenja uistinu početi primjenjivati već ove godine pokazuje i novi zakon kojim će se regulirati zabrana, a koji je gotovo završen još u mandatu prošle Vlade. Očekuje se da će ga novi Sabor usvojiti već u prva tri mjeseca svoje vladavine.

Iako će ova odluka razočarati pušače, temelja za nju svakako ima. Naime, u Hrvatskoj ima više od 30% ovisnika o nikotinu, a od posljedica pušenja u našoj zemlji godišnje umire više od 11 tisuća osoba. Rak bronha i pluća na prvom je mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj.

Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima trebao bi se početi primjenjivati osam ili 10 mjeseci od usvajanja, a u tom vremenskom razdoblju vlasnici ugostiteljskih objekata pripremali bi se za primjenu novih propisa.

Zabranu pušenja uvele su brojne europske zemlje poput Njemačke i Francuske, a zanimljivo je da su se na taj korak odlučili i u Turskoj gdje je zabrana pušenja u kafićima stupila na snagu početkom ove godine.

Slovenski ugostitelji nakon zabrane zabilježili pad prometa
Prva zemlja u svijetu koja je uvela zabranu pušenja u barovima, restoranima i drugim zatvorenim javnim mjestima bila je Irska gdje se takva odluka primjenjuje od 2004.

Irskoj, ali i brojnim drugim zemljama koje su slijedlile njen primjer, pridružuje se i Hrvatska. Do kraja ove godine bit će zabranjeno pušenje u svim zatvorenim prostorima, a takva odluka najviše bi mogla naštetiti ugostiteljima. U susjednoj Sloveniji, prema nekim podacima, nakon uvođenja ove odredbe 70 posto lokala zabilježilo je pad prometa. Kako bi to kompenzirali, dignuli su cijene.

Međutim, zabrane ipak u konačnici donose dobre rezultate. Naime, izvještaji zemalja koje su prve donijele takve zakone pokazuju da je u tim zemljama smanjen broj pušača, a zakone podržavaju jednako pušači i nepušači. Uz sve to nije došlo do ekonomskog gubitka u ugostiteljskim sektorima tih država.
 

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika