05.01.2008. / 14:19

Autor: Katarina Zorić

SLOVENIJA

"Hrvatska je primjenom ZERP-a otežala pristupanje EU"

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk smatra da će primjena ZERP-a usporiti ulazak Hrvatske u EU

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je stajalište premijera Janeza Janše u sporu s Hrvatskom oko ZERP-a, a smatra i da će njegova primjena usporiti ulazak Hrvatske u EU.

"Hrvatska je primjenom ZERP-a otežala svoje pristupanje Europskoj uniji i sada mora napraviti ozbiljne promjene ako želi nastavak tog procesa", rekao je Tuerk u razgovoru za današnje izdanje ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik". Tuerk smatra da je tu posrijedi problem temeljnog poštovanja preuzetih obveza od strane Hrvatske.

Izjavu premijera Janeza Janše da je Slovenija spremna pričekati na promjenu odluke o ZERP-u do konstituiranja hrvatskog Sabora i početka djelovanja nove vlade, Tuerk je ocijenio mudrom.

Koparske "Primorske novice" navode kako Janša smatra da je Hrvatska "povukla danu riječ" Europskoj Uniji, ali je spreman sastati se s hrvatskim kolegom Sanaderom ukoliko s hrvatske strane bude izneseno novo rješenje oko ZERP-a koje bi odgovaralo i Ljubljani, Rimu i Bruxellesu. Janša smatra da je "trilateralni dogovor" iz 2004. o tome da se ZERP neće primjenjivati na članice EU-a i dalje na snazi i da Sloveniji odgovara takvo stanje.


Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika