06.01.2008. / 10:58

Autor: Katarina Zorić

FINALE PREGOVORA

Nova vlada poznata idući tjedan

Pregovori HDZ-a, HSS-a i HSLS-a na samom su završetku, a nakon što sutra bude obavljen završni krug razgovora, u utorak će biti potpisan koalicijski sporazum

Formiranje vlasti u Hrvatskoj bliži se kraju, a idući tjedan trebala bi se doznati i imena onih koji će voditi zemlju u slijedeće četiri godine.

Pregovori HDZ-a, HSS-a i HSLS-a na samom su završetku, a nakon što sutra bude obavljen završni krug razgovora, u utorak će biti potpisan koalicijski sporazum.

Iako još uvijek nisu poznata imena članova vlade i čelnih ljudi Hrvatskoga sabora, o nekima javnost ipak nagađa.

Broj potpredsjednika vlade bit će udvostručen, javlja HRT. Na mjestu zamjenika ostaju Jadranka Kosor i Damir Polančec, a novi potpredsjednici postali bi HSS-ovac Božidar Pankretić i SDSS-ovac Milorad Pupovac. SDSS će tražiti i tri državna tajnika i nekoliko pomoćničkih mjesta u vladi.

Suprotno najavama, Sanader većinu HDZ-ova tima neće mijenjati, međutim, neke nove osobe ipak će se pojaviti. Osim Ivana Šukera i Božidara Kalmete, za koje je mandatar potvrdio da sigurno ostaju u vladi, tu su i ministrice Marina Matulović Dropulić i Kosor, ali i najdugovječniji ministar kulture Božo Biškupić. Na ministarskom mjestu naći će se i Dragan Primorac.

Dosadašnji čelni čovjek MUP-a Ivica Kirin sam se otpisao. Branka Vukelića zamijenit će Polančec. Kolindu Grabar-Kitarović mogao bi zamijeniti Gordan Jandroković, a Nevena Ljubičića Darko Milinović. Berislav Rončević mogao bi navodno izgubiti obranu, ali dobiti policiju.

Sanaderu i partnerima ostaje dogovor oko ministarstava poljoprivrede, pravosuđa i turizma. Za mjesto ministra poljoprivrede "bore se" HDZ-ov Petar Čobanković i HSS-ov Damir Kovačić. Ministrica Ana Lovrin, zbog koalicijskih ustupaka, mogla bi izgubiti ministarstvo pravosuđa,a doznaje se kako bi ga mogao dobiti HSS-ovac Damir Bajs.

Tko će biti predsjednik Hrvatskoga sabora još uvijek se ne zna, a HDZ o tome mora odlučiti do srijede ili četvrtka. Prema nekim informacijama tu funkciju obavljat će Luka Bebić, a ne Vladimir Šeks kako se dosada mislilo.
HDZ bi imao dva potpredsjednika Sabora, Marijana Petir bila bi u ime HSS-a, a jedno mjesto pripalo bi i SDP-u i HNS-u.

O povjerenju novoj vladi glasovat će se u subotu, 12. siječnja, dan nakon konstituiranja novoga saziva Hrvatskoga sabora.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika