Objavljeno u Nacionalu br. 634, 2008-01-07

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL U ŠVEDSKOJ VOJSCI

Zaboravio USB stick u cybercafeu

ŠVEDSKA VOJSKA još procjenjuje štetu zbog mogućeg odavanja vojnih tajni koju je skrivio zaboravni vojnikŠVEDSKA VOJSKA još procjenjuje štetu zbog mogućeg odavanja vojnih tajni koju je skrivio zaboravni vojnikŠvedska kontraobavještajna služba istražuje štetu što ju je nanio službenik ministarstva obrane zaboravivši memorijski USB stick ukopčan u javni kompjuter. Na tom službenom sticku s povjerljivim podacima ministarstva obrane službenik je imao i privatne datoteke koje je prenosio na jedan javni kompjuter, a zaboravio je stick priključen na taj kompjuter.

Građanin koji ga je našao i vidio što se na njemu nalazi odnio ga je u redakciju lista Aftonbladet, gdje su novinari otkrili povjerljive podatke o švedskom vojnom kontingentu u Afganistanu, o prijetnjama švedskim vojnicima paklenim strojevima i minama, ali i o položaju vojnika iz drugih zemalja u Afganistanu, pa i iz SAD-a. Redakcija je vratila stick ministarstvu, a u članku u kojem je opisala što se dogodilo pazila je da ne budu objavljene nikakve delikatne pojedinosti.

Službenik je pretpostavljenima priznao pogrešku, a sada se procjenjuje je li njegov propust ugrozio položaj švedskih vojnika. Predstavnik ministarstva obavijestio je o sigurnosnim rizicima vojne atašee zemalja o čijim su se vojnicima podaci nalazili na sticku.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika