09.01.2008. / 10:35

Autor: Katarina Zorić

KADROVSKA KRIŽALJKA

Borba za Ministarstvo poljoprivrede

Pojavile su se informacije da će Ministarstvo poljoprivrede ipak pripasti HSS-u, a kao najizgledniji za funkciju ministra poljoprivrede spominje se Božidar Pankretić, međutim, u stranačkim krugovima priča se da on ne želi to mjesto pa bi umjesto njega tu funkciju mogao obnašati njegov stranački kolega Damir Bajs

Nakon jučerašnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, očekuje se i objava imena onih koji će u iduće četiri godine činiti vladu. Kako je jučer najavio mandatar Ivo Sanader, kadrovska rješenja bit će objavljena do petka.

Spekulira se da bi čelni čovjek HSS-a Josip Friščić mogao preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade, a pojavile su se i informacije da će Ministarstvo poljoprivrede ipak pripasti HSS-u. To dovodi u pitanje poziciju HDZ-ova Petra Čobankovića kojega Sanader, kako je sam rekao proteklih dana, želi u svom užem timu. Od HSS-ovaca kao najizgledniji za funkciju ministra poljoprivrede spominje se Božidar Pankretić, međutim, u stranačkim krugovima priča se da on ne želi to mjesto pa bi umjesto njega tu funkciju mogao obnašati njegov stranački kolega Damir Bajs. HSS bi navodno mogao dobiti i ministarstvo pravosuđa kojemu bi na čelu bio župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

I HSLS će dobiti jedno ministarstvo, a tko će mu biti na čelu još je uvijek nejasno. Đurđa Adlešić jučer je napomenula da će HSLS svakako sudjelovati u vladi jer stranka ne bježi od odgovornosti. Nagađa se da će u rukama liberala biti Ministarstvo obrane, ali ga, po svemu sudeći, neće voditi šefica HSLS-a kojoj je to predloženo. Osim toga, Đurđi Adlešić ponuđeno je i mjesto potpredsjednice Vlade zadužene za unutarnju politiku što će ona, prema nekim informacijama, najvjerojatnije i prihvatiti.

Već se neko vrijeme spominje veliki broj potpredsjednika nove vlade, a takvu mogućnost jučer je otvorenom ostavio i mandatar Ivo Sanader koji je na pitanje hoće li biti puno potpredsjednika odgovorio: "Moglo bi biti, a i ne mora". Jedan od mogućih potpredsjednika Vlade je i Milorad Pupovac u čijoj bi nadležnosti bila vanjska politika.

HDZ-ov kadar u novoj vladi neće se bitno mijenjati pa tako na mjestu potpredsjednika Vlade ostaju Jadranka Kosor i Damir Polančec. Sanader je potvrdio da u vladi sigurno ostaju i Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Marina Matulović Dropulić i Dragan Primorac. Spominje se da bi Kolindu Grabar-Kitarović mogao zamijeniti Gordan Jandroković, a Nevena Ljubičića Darko Milinović. Policiju bi navodno mogao dobiti dosadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

O povjerenju novoj vladi glasovat će se u subotu, 12. siječnja, dan nakon konstituiranja novoga saziva Hrvatskoga sabora.

Pupovac: "Još nismo razgovarali o funkcijama"
Danas se nastavljaju pregovori zastupnika srpske nacionalne manjine i HDZ-a. Prema riječima potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o funkcijama u novoj vladi još se nije pregovaralo.

Prije nego što se potpiše sporazum i riješe kadrovske križaljke, pregovarački timovi moraju se dogovoriti o još sedam otvorenih poglavlja, izjavio je Pupovac nakon jučerašnjeg sastanka s pregovaračima HDZ-a.Na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o participaciji u zapošljavanju pripadnika manjina u državnim i javnim službama, a obradili su najveći dio poglavlja o kulturnoj autonomiji te poglavlje o potpori manjinskim institucijama.

"Za pregovore je ostalo sedam važnih poglavlja, među kojima su civilne žrtve rata, suđenja za ratne zločine, reforma pravosuđa i državne uprave, opća politika vlade, politika u regiji i vanjska politika te formiranje novih ministarstava za regionalni razvoj te za rad i socijalnu skrb", rekao je Pupovac napomenuvši da je dotaknuto i pitanje ustroja nove vlade.

Potpisivanje koalicijskog sporazuma između srpske nacionalne manjine i HDZ-a očekuje se sutra.


Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika