09.01.2008. / 13:40

Autor: Marijana Zrinjski

ZDRAVSTVO

Dogovoreno ukidanje administrativne pristojbe

Uskoro bi se trebala ukinuti administrativna pristojba u zdravstvu, odnosno plaćanje za uputnice i recepte kod liječnika opće prakse. Kako je izjavila savjetnica predsjednika HSS-a za zdravstvo Ana Stavljenić Rukavina, to je jedna od mnogih točaka koalicijskog sporazuma HDZ-a, HSS-a i HSLS-a.

Podsjetimo, pristojbom uvedenom krajem 2005. godine svake se godine u državnu blagajnu slijevao dodatnih 300 milijuna kuna. Oporba je bila protiv uvođenja dodatnog plaćanja budući da ono najviše pogađa umirovljenike, odnosno starije osobe koje najčešće idu kod liječnika, a čiji financijski uglavnom status nije visok. U svoj predizbornom programu SDP je kao jednu od važnijih točaka u reformi zdravstva isticao ukidanje te pristojbe. Čak je i ministarstvo koje je uveo plaćanje, pred kraj mandata priznalo pogrešku, a bivši ministar Andrija Hebrang izjavio je kako administrativna pristojba "baš i nije bila dobra ideja".

Govoreći o sadašnjim koracima koje treba poduzeti kako bi se hrvatsko zdravstvo unaprijedilo, bivša ministrica zdravstva u koalicijskoj vladi Ivice Račana, Ana Stavljenić Rukavina, jedna od pregovarača koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, kazala je: "Treba napraviti održiv financijski sustav, organizacijske promjene u duhu financijske i organizacijske decentralizacije, povećati učinkovitost i kvalitetu, te približiti sustav ljudskih potencijala prosjeku Europske unije". Također, ukazala je na potrebu jačanja financijske discipline u naplati doprinosa od poslodavaca, te poštivanje odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju da je državni proračun dužan podmirivati troškove zdravstvene zaštite za kategorije osiguranika kao što su nezaposleni, djeca do 18 godina i osobe starije od 65 godina, socijalno ugrožene osobe itd.

U reformi zdravstva nove Vlade stoji i smanjivanje bolničkih listi čekanja predviđenih za ovu godinu. Najvjerojatnije će se ubrzo ukinuti Pravilnik o uvjetima i postupku davanja u zakup dijelova domova zdravlja. Time bi se trebalo zaustaviti njihovo daljnje zakupljivanje, a istovremeno će se omogućiti razvoj novih djelatnosti u domovima zdravlja.



Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika