10.01.2008. / 13:27

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Rudolf: O ZERP-u treba pregovarati izravno s Bruxellesom

Rudlof smatra da bi Bruxelles primijenio sankcije prema Hrvatskoj samo zato jer je "jedna mala država koja želi koristiti blagodati međunarodnoga pravnog poretka"

"Ako bi Bruxelles odlučio Hrvatskoj zbog ZERP-a otežati pregovore i usporiti učlanjenje u EU, bio bi to krajnji cinizam, blamaža EU-a, nepoštivanje Konvencije UN-a o pravu mora, koju su ratificirale sve članice pa i sam EU", izjavio je akademik Davorin Rudolf za najnoviji broj tjednika "Fokus".

Rudlof smatra da bi Bruxelles primijenio sankcije prema Hrvatskoj samo zato jer je "jedna mala država koja želi koristiti blagodati međunarodnoga pravnog poretka". Kako kaže, gospodarske pojase, u ovom ili onom obliku, proglasilo je još 136 država.

"ZERP je jedna varijanta gospodarskog pojasa. Razlike između ZERP-a i gospodarskog pojasa su minimalne", tvrdi Rudolf ističući kako u tom morskom pojasu jedino hrvatski ribari smiju ribariti i jedino Hrvatska može donositi propise o zaštiti i očuvanju ribljeg bogatstva, propise o zaštiti osjetljivih područja mora od onečišćenja, odobravati postavljanje platformi i drugih naprava u moru.

U pogledu dokumenta koji je hrvatski državni tajnik potpisao 4. lipnja 2004. u Bruxellesu, a EU ga tumačio kao ugovor, stručnjak za međunarodno pravo Davorin Rudolf tvrdi: "To je zapisnik, a ne ugovor".

"Naziv toga dokumenta glasi Trilateralni sastanak Italije, Slovenije i Hrvatske, Bruxelles, 4. lipnja 2004., Zapisnik. Engleski 'Agreed Minutes'", podsjetio je, napominjući, kako su, među ostalim, za zaključenje međunarodnoga ugovora državni tajnici morali imati punomoći, a nisu ih imali.

Rudolf smatra kako bi hrvatske vlasti o ZERP-u trebale pregovarati izravno s Bruxellesom, bez prisutnosti Italije i Slovenije, jer i tako Slovenci govore da nemaju više ništa s našim ZERP-om, već Bruxelles.

"Istodobno bih tražio potporu u državama članicama EU-a koje imaju razumijevanje za položaj i stajališta Hrvatske", naglasio je Rudlof koji je bio hrvatski ministar vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika