11.01.2008. / 08:00

Autor: Katarina Zorić

KONSTITUIRANJE SABORA

Glavaš za sada ne dolazi na sjednicu

Glavaševo privremeno puštanje iz pritvora nije odobrio Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća pred kojim se Glavašu sudi za ratne zločine nad civilima


Branimir Glavaš ipak neće nazočiti konstituirajućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora i neće položiti zastupničku prisegu, jer mu nije dozvoljeno privremeno puštanje iz pritvora, doznaje se jutros na zagrebačkom Županijskom sudu.

Glavaševo privremeno puštanje iz pritvora nije odobrio Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća pred kojim se Glavašu sudi za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991., rekao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sudac se rukovodio činjenicom da su, prema dosadašnjoj praksi sudova, pritvorenici izvođeni iznimno i to u slučajevima ozbiljnijih zdravstvenih tegoba ili događaja koji su posve osobne naravi kao što je iskazivanje pijeteta prilikom pogreba nekoga od članova uže obitelji, pojasnio je Devčić.

Istaknuo je da se nije odobravalo privremeno puštanje zbog bilo kojeg drugog događaja koji bi za pritvorenika mogao biti značajan, bilo na privatnom ili poslovnom planu, kao npr. prisustvovanje sjednicama trgovačkih društava ili državnih tijela.

"U konkretnom slučaju sudac je cijenio i činjenicu da se radi o svečanoj sjednici Hrvatskoga sabora pa stoga ne bi bilo primjereno da se Glavaš dovodi u pratnji zatvorskih stražara, tim više što njegova nazočnost sjednici nije neophodna za stjecanja zastupničkog statusa", rekao je Devčić koji jutros nije imao informacija kada bi trebalo zasjedati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje bi ponovno trebalo odlučivati o zahtjevu za ukidanjem pritvora.

Šišljagić: Za sada nećemo prosvjedovati
Uoči početka konstituirajuće sjednice šestog saziva Sabora, zastupnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je kako za sada neće prosvjedovati zbog sudske odluke prema kojoj Branimiru Glavašu nije dopušten dolazak na sjednicu. Očekuje ponovni sastanak sudskog vijeća kroz dva sata, a nada se i Glavaševu oslobođenju nakon završetka konstituirajuće sjednice.
Naime, sudsko vijeće bi se trebalo sastati oko podneva, nakon konstituirajuće sjednice na kojoj Glavaš i službeno postaje zastupnik. Tada će odlučiti o njegovom puštanju na slobodu zbog ponovnog stjecanja zastupničkog imuniteta.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika