11.01.2008. / 19:45

Autor: Martina Čizmić, Katarina Zorić

SLUČAJ GLAVAŠ

Glavaš stigao u osječku bolnicu

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je odluku kojom se saborskom zastupniku Branimiru Glavašu ukida pritvor

Saborski zastupnik Branimir Glavaš stigao je večeras nešto poslije 19 sati u osječku Kliničku bolnicu. Smješten je na Odjel za intenzivno liječenje. U bolnici ga je dočekao osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo.

Nakon službene odluke o ukidanju pritvora, Branimir Glavaš napustio je zatvorsku bolnicu i vozilom hitne pomoći krenuo prema Osijeku. Glavaša su iz bolnice iznijeli na kolicima i odmah prebacili u vozilo.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako je Glavaš želio otići u Sabor, ali su u zatvorskoj bolnici uvjetovali da bude prebačen u osječku bolnicu. Dodao je da je Glavaševo zdravlje i dalje ugroženo, ali mu život nije u opasnosti.

Glavašu je odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu ukinut pritvor zbog toga što je konstituiranjem novog saziva Sabora on ponovno stekao zastupnički status, a samim time i imunitet.

Odluku Izvanraspravnog vijeća novinarima je priopćio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Pojasnio je kako se odluka o ukidanju pritvora temelji na činjenici kako je Sabor konstituiran te je time Branimir Glavaš postao saborski zastupnik sa saborskim imunitetom. Temeljem članka 75. Ustava saborski zastupnici imaju procesno-pravni imunitet koji je u ovom slučaju prepreka daljnjem tijeku kaznenog postupka.

Na pitanje, radi li se o političkoj odluci, Devčić je rekao kako se uvijek radi o političkoj odluci kada je imunitet u pitanju.

Glavašu je odluku o ukidanju pritvora priopćio njegov odvjetnik, Ante Madunić. Nacional.hr doznaje kako Glavaš neće doći u Sabor jer to ne dopušta njegovo fizičko stanje. Glavaš će biti prebačen iz zatvorske bolnice u svoj dom u Osijeku.

"Čim organiziramo prijevoz vozilom hitne pomoći Glavaš će biti prevezen u svoj stan u Osijeku i neće, kao što se očekivalo, prije toga odlaziti u zatvor u Remetincu, niti na Markov trg", tvrdi Madunić.

Državno odvjetništvo odmah je zatražilo ponovno ukidanje zastupničkog imuniteta. O zahtjevu tužiteljstva za odobrenjem nastavka kaznenog progona i ponovnim pritvaranjem trebalo bi raspravljati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i član Mandatno-imunitetnog povjerenstva rekao je da po njegovom saznanju, ono još nije zaprimilo zahtjev tužiteljstva za ukidanjem imuniteta Glavašu.

"Glavaš je za zastupnika izabran na izborima 25. studenoga i, prema tome, bilo je dovoljno vremena da nadležne institucije, pravosuđe i sudstvo, razmotre taj predmet, eventualne dvojbe koje su imali, te da se makar i sa zakašnjenjem od tri sata od konstituiranja Sabora donese ovakva oslobađajuća odluka", rekao je Šišljagić.

Konačna odluka o skidanju zastupničkog imuniteta Branimira Glavaša bit će donesena glasovanjem saborskih zastupnika.

Ukoliko Glavašu bude ponovno ukinut imunitet, a suđenje ne bude prekinuto dulje od dva mjeseca, moglo bi se nastaviti bez problema. No, ako Sabor odobri nastavak kaznenog progona, ali ne i ponovno pritvaranje, Glavaš bi se mogao braniti sa slobode.

Nešto prije objave sudske odluke o puštanju Glavaša na slobodu u Sabor su pristigli djelatnici protueksplozijskog odjela policije i pomoću pasa pregledali saborske prostorije. Navodno su zaprimili dojavu o podmetnutoj bombi, no nije poznato da li je ta dojava povezana sa odlukom o puštanju Glavaša.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika