14.01.2008. / 09:04

Autor: Marijana Zrinjski, Nina Tomljanović

SLUČAJ GLAVAŠ

Sada postoji velika šansa da Glavaš bude oslobođen

Nakon što je Hrvatski sabor optuženiku Branimiru Glavašu jučer skinuo imunitet za nastavak kaznenog postupka, te nakon što mu je dopušteno da se brani sa slobode, profesor Ustavnog prava i jedan od autora hrvatskog Ustava Smiljko Sokol ocijenio je kako je takva odluka u skladu s Ustavom.

Sokol je kazao kako se takva odluka vrijednosno i s motrišta motiva može tumačiti i komentirati na razne načine. ''Prema članku 75 stavak 3 Ustava odlučivanje o oba dijela zastupničkog imuniteta o pokretanju kaznenog postupka i pritvora zastupnika ustavna je ovlast ili nadležnost Sabora. Prema tome, nedvojbeno je da ustavno-pravno tom odlukom Sabor nije prešao svoje ustavne ovlasti i nije se umiješao u mjerodavnost sudbene vlasti", objasnio je Smiljko Sokol.

Prema izvoru pravosudno istražnih tijela, postoji realna šansa da sada, nakon odluke sabora da mu se ukine pritvor, propadnu oba postupka protiv generala Branimira Glavaša koji je optužen za ratni zločin ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. godine, piše Jutarnji list.

U Državnom odvjetništvu misle da će Glavaš, koji se trenutačno nalazi na intenzivnoj njezi u osječkoj bolnici, nagovoriti svjedoke da svjedoče u njegovu korist. “Najjednostavnije je kad svjedok povuče cijeli iskaz jer onda sud u pravilu uzima iskaz iz istrage. Glavaš sad ima priliku preparirati svoje svjedoke tako da promijene iskaz u detaljima, baš onima koji njemu odgovaraju”, kaže anoniman izvor. Dodao je da su u prvosudnim tijelima bili šokirani ponašanjem HDZ-a u ovom slučaju. Pretpostavlja se da je Sanader učinio to zbog straha od Glavaševe smrti budući da je general štrajkao glađu više od dva mjeseca.

Podsjetimo, saborski zastupnik i general Branimir Glavaš branit će se sa slobode. Naime, Hrvatski sabor sinoć nije odobrio skidanje imuniteta Glavašu za ponovno pritvaranje, ali mu je skinuo imunitet za nastavak kaznenog postupka, kako bi se suđenje moglo nastaviti.

Prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Glavašu ne skine imunitet za pritvor podržalo je 81 članova, 49 ih je bilo protiv, a tri su bila suzdržana.

Što se tiče glasovanja o skidanju imuniteta za nastavak suđenja, čak 132 člana su bila za, a samo jedan je bio protiv. Točnije odluku nisu podržale lijeve stranke SDP, HNS i IDS, kao ni SDSS. MIP je zaključio da «Glavašu treba omogućiti obranu sa slobode jer to ne može utjecati na ishod postupka».

Živko Nenadić iz HDZ rekao je kako više nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je njegov stranački kolega, Andrija Hebrang ustvrdio da je riječ o humanosti. «Glavašu je ugroženo zdravlje, u pitanju je njegov život. Treba mu omogućiti da se vrati u stanje u kojem se može kvalitetno braniti».

Oporba pak smatra da ovom odlukom Sabor zadire u neovisnost pravosuđa. SDP-ovac Ivo Josipović kazao je: «Ne zalažemo se ni za pritvor ni protiv njega, to nije naš posao. Odluku o pritvoru može donijeti samo sud, a ne MIP». SDSS, koalicijski partner HDZ-a, smatra da Sabor ne smije djelovati kao kočnica kaznenog postupka. «Treba ići u postupak radi optuženika, Hrvatske, pravosuđa i žrtava», kazao je Ratko Gajica iz Srpske stranke.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je jučer u toku dana, obrazlažući svoje stajalište da se Glavašu treba ukinut pritvor, rekao: "Više nema niti jednog razloga da se Glavaš u nastavku suđenja za ratne zločine nad osječkim Srbima ne brani sa slobode. Na sudu je iznio obranu, nitko od suoptuženika u svojim ga obranama nije teretio i nema straha da se neće odazivati na ročišta, jer je i njemu u interesu da se suđenje čim prije okonča. Osim toga postupak se treba nastaviti neopterećen politikom. Tijekom Glavaševa kaznenog progona zabilježeno je niz pritisaka na sudove, svjedoke, ali i saborsko povjerenstvo kako bi se Glavaša osudilo za zločine koji mu se stavljaju na teret. Činjenica je da su zločini počinjeni i da je netko odgovoran, a oni koji su ih počinili trebaju odgovarati".

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks demantirao je tvrdnje o navodnom dogovoru HDZ-a s Glavašem, po kojem će Sabor onemogućiti njegovo daljnje pritvaranje, ako ovaj ne istupa u javnosti. Da dogovora između HDZ-a i HDSSB-a nije bilo potvrdio je i Šišljagić. Šeks je ustvrdio da Glavaš može slobodno govoriti budući da mu je ukinut pritvor.

Glavaš se trenutačno oporavlja se na intenzivnoj njezi osječke Kliničke bolnice. Prema riječima voditelja Odjela za anesteziologiju dr. Josipa Ivića, Glavašu su jučer napravljeni laboratorijski nalazi, EKG srca, a sutra će se obaviti specijalistički pregledi.Glavaš koji je protekla dva mjeseca štrajkao glađu, danas je dobio temperaturu, a ima aritmiju srca, anemiju i druge probleme. Trenutačno mu se daju vitaminski pripravci, a polako uzima i tekuću hranu. Ne zna se koliko će trajati njegov oporavak.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika