12.01.2008. / 15:27

Autor: Marijana Zrinjski

NEOVISNOST KOSOVA

SAD i Njemačka će navodno prve priznati Kosovo

Čim Kosovo proglasi neovisnost SAD i Njemačka će ga priznati i pozvati ostale europske zemlje da učine isto, javlja Ney York Times iz Ljubljane, pozivajući se na visoke diplomate Europske unije, bliske pregovorima o statusu Kosova.

Kosovo bi navodno trebalo proglasiti neovisnost, 3. velječe, odmah poslije drugog kruga izbora u Srbiji. Isti izvori tvrde da većina europskih zemalja, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, planira priznati Kosovo. Za razliku od njih, Španjolska, Slovačka, Rumunjska i Cipar, u tome oklijevaju jer smatraju da bi odcjepljenje Kosova, moglo izazvati pokrete za odcjepljenje u njihovim zemljama. Srbija i Rusija i dalje se odlučno odupiru neovisnosti Kosova.

Predsjednik SAD-a George W. Bush i kancelarka Angela Merkel složili su se da je priznanje Kosova, od vitalnog značenja za stabilizaciju zapadnog Balkana. "Kolač je već ispečen, jer su Amerikanci obećali Kosovu neovisnost. Ako Washington prizna Kosovo, a europske zemlje ga ne slijede, to bi bila katastrofa", rekao je jedan visoki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel navodno je pobornik toga se Srbiji, kako bi mirnije primila odcjepljenje Kosova, olakša ulazak u Europsku uniju. Također, Slovenija, zabrinuta da na Kosovu ne bi došlo do nereda, navodno pritišće ostale članice Europske unije da stave na raspolaganje policijske i civilne snage kako bi se one mogle razmjestiti na terenu prije proglašavanja neovisnosti Kosova. EU je naime odlučila poslati na Kosovo 1.800 pripadnika policijskih i civilnih snaga.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica stoga je danas pozvao EU da odustane od "protupravnog slanja svoje misije na Kosovo", te da ne narušava teritorijalnu cjelovitost Srbije. U priopćenju pristiglom iz ureda Koštunice aludira se na parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se EU obvezala da će poštivati Povelju Ujedinjenih naroda, Rezoluciju 1244 o Kosovu i Završni helsinški akt, odnosno dokumente koji, kako se tvrdi, izričito jamče suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika