14.01.2008. / 09:44

Autor: Marko Biočina

NOGOMET

Hajduk dužan više od 400 milijuna kuna

Klub bi već odavno bio likvidiran kada bi se država i ostali vjerovnici ponašali u skladu s tržišnim principima

Dugovi nogometnog kluba Hajduk iz Splita u ovom trenutku iznose više od 400 milijuna kuna. Radi se o okvirnoj brojci koja je proizašla iz revizije poslovanja koja se u klubu provodi prije dolaska nove uprave kojoj bi na čelu trebao biti proslavljeni splitski košarkaš Željko Jerkov. Najveći dio duga otpada na državu zbog neplaćenih neplaćenih poreza i doprinosa.

Značajan je i dug Hajduka prema Komercijalnoj banci, zbog čega je već desetak godina blokiran račun kluba. Hajduk također duguje bivšim igračima i bivšim zaposlenicima, koji nerijetko pokreću stečajne postupke protiv kluba. Nadalje, postoji i cijela lista privatnih i pravnih osoba koji od splitskog kluba potražuju svoj novac, a posebno je zanimljiv podatak da je Hajduk ostao dužan čak i splitskom zatvoru kada u zatvorenici čistili tribine stadiona. To znači da bi klub već odavno bio likvidiran kada bi država i ostali vjerovnici ponašali u skladu s tržišnim principima.

Kada nova vladajuća garnitura preuzme vlast u klubu će se provesti detaljno dubinsko snimanje poslovanja. .Za sada Jerkov ne želi govoriti o svojim planovima, smatra se kako će njegova prva zadaća biti provođenje financijske stabilizacije kluba, kako bi se riješili dugovi, te kako bi klub počeo pozitivno poslovati.

Prema neprovjerenim informacijama, koje je objavio Jutarnji list, Jerkov bi tu zadaću mogao povjeriti Dejanu Kružiću, neovisnom financijskom tržištu. Osim otplate dugovanja, problem će biti i kako ustrijiti klub tako da posluje pozitivno i ne generira nove gubitke. Čini se da je Željko Jerkov spreman na drastične mjere.

"Hajduk je tvrtka koja proizvodi gubitke i na takav način više ne može opstati. Klubu su nužne korjenite promjene, potpuni zaokret. Neke će stvari biti bolne, ali drugog izlaza nema", smatra jedan od bliskih suradnika vjerojatnog novog Hajdukovog predsjednika.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika