15.01.2008. / 17:11

Autor: Marko Biočina, Martina Čizmić

SLUČAJ SELOTEJP

U potpunosti srušena kuća u kojoj su navodno mučeni osječki Srbi

Iz Zagreba prekasno naložena obustava uništenja mjesta zločina, tako da je kuća u cijelosti sravnjena sa zemljom oko 13 sati

Kuća u Dubrovačkoj ulici 30 u Osijeku u potpunosti je srušena prije dolaska policije koja je donijela sudski nalog o zabrani daljnjeg rušenja. Prema izjavama očevidaca, nakon 13 sati kuća više nije postojala.

Policija je u Dubrovačku ulicu došla nakon št je dobila odluku o zabrani. Rušenje obiteljske kuće i nezinih pratećih objekata u Osijeku, u kojima su pripadnici tzv. Samostalne uskočke satnije Branimira Glavaša za vrijeme rata navodno ispitivali i mučili osječke Srbe, zaustavljeno je po naredbi Željka Horvatovića, suca koji vodi postupak protiv Branimira Glavaša u slučaju "selotejp".

"Istoga trenutka kad smo dobili od Županijskog suda u Zagrebu dopis s obvezom da osiguramo prostor kuće i zabranimo svaki pristup, mi smo to učinili", kazao je Branko Horvatin, načelnik Operativno-komunikacijskog centra osječko-baranjske Policijske uprave.

"Sudac Željko Horvatović usvojio je zahtjev tužiteljstva i već danas će od osječke policije zatražiti da osigura mjesto događaja i zaustavi daljnje rušenje objekta", rekao je jutros za Hinu Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Sud je takvu odluku donio na temelju zahtjeva zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva pod obrazloženjem da se radi o mjestu zločina te da se prije rušenja treba provesti očevid, odnosno fotografirati i snimiti kuću za potrebe glavne rasprave. Devčić je rekao da će o mogućem očevidu i rekonstrukciji događaja u kući sudsko vijeće odlučiti na glavnoj raspravi, a do tada je na snazi zabrana daljnjeg rušenja kuće.

Osječki odvjetnik Branimira Glavaša, Dražen Matijević rekao je kako je "zanimljivo što se to sve događa, jer u sudskom postupku protiv Branimira Glavaša i ostalih, zaštićeni svjedok kodnog imena Drava, dao je iskaz u kojem je rekao kako su on i još trojica u prosincu 1991. u toj kući ispitivali, mučili, a potom ubili i bacili u Dravu vlasnika kuće". Otkrilo se, međutim da je vlasnik kuće umro prije desetak dana. Matijević je dodao i kako ni Državno odvjetništvo ni obrana nikada nisu predložili tu kuću za dokazni postupak ni rekonstrukciju.

Podsjetimo, u spornoj su kući osobe srpske nacionalnosti bile podvrgnute mučenju, da bi potom ih vezane selotejpom odvodili na egzekuciju u rijeku Dravu.

Rušenje objekta u Dubrovačkoj 30 odvijalo se gotovo u tajnosti, a sve je započelo nakon što ga je nekadašnji vlasnik, Srbin koji je napustio Osijek, navodno prodao.

Iz fotoarhiva Nacionala donosimo fotografije na kojima je trajno zabilježeno danas srušeno mjesto zločina.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika