Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Predsjednik i premijer u ‘slučaju Faber’

Ivo PukanićIvo PukanićBilo mi je smiješno prošlog tjedna slušati i čitati sve moguće napade na Ivu Sanadera, nakon što je izjavio kako će Branimir Glavaš doći u Sabor na dan njegova konstituiranja, odnosno kad je najavio njegovo puštanje na slobodu. Optužbe da se izvršna vlast, odnosno politika, miješa u ingerencije sudske vlasti i da time narušava trodiobu vlasti na kojoj se zasniva svako demokratsko društvo, bile su obična hrpa gluposti. Ivo Sanader postupio je racionalno i politički za njega i njegovu stranku ispravno. Svi ti takvi pravni “genijalci“ poput Krunislava Olujića pitali su se kako je Sanader mogao dati takvu izjavu. Odgovor je vrlo jednostavan - premijer se, prije nego što je dao tu izjavu, konzultirao s nekim tko poznaje ustavno pravo. Taj mu je u detalje točno rekao redoslijed događanja, što je Sanader iznio na press konferenciji, tri dana prije samog puštanja na slobodu. I gdje je tu Sanaderov krimen? Ne branim ga, ali kad ga već napadaju, neka ga napadaju suvislo, a ne nečim tako glupim kao što je optužba za nepoštivanje trodiobe vlasti. I onda Glavaševi protivnici ne mogu naći nikoga pogodnijega za napad od ostrašćenog Olujića, koji mrzi Glavaša iz dna duše, te padobranom, na planet Zemlju, spuštenoga Ive Banca.
Da će rasplet događaja biti takav, znao je očito i Vladimir Faber, kad je u “slobodno vrijeme“ u subotu, u osam sati navečer, dva dana prije Nove godine, išao perfidno policijski obrađivati Anu-Mariju Getoš da sugerira svojoj sestri da promijeni iskaz i još natovari Glavašu i silovanje. Nešto tako glupo, kao što je konstatacija da je savjetnik ministra MUP-a nagovarao svjedoka na lažno svjedočenje u slobodno vrijeme, može reći samo idiot. Od svega toga odmah se ogradio Mladen Bajić, koji od početka radi profesionalno u cijelom slučaju i nitko mu ne može prigovoriti ni jednu riječ. Ogradio se i premijer Sanader, koji je odmah naredio istragu. Mislio sam da će se od toga ograditi i predsjednik Mesić, koji je jedini javno branio Fabera. Vjerujem da je to učinio zato što nije znao sve činjenice, jer ne vjerujem da bi takav čovjek, kojega smatram moralnom vertikalom nacije, mogao učiniti takvu grešku i stati na stranu nepravde.

Slušam našeg predsjednika u ponedjeljak poslijepodne u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom na kavi“. Kaže kako je Ana-Marija Getoš tražila da se sastane s Faberom! Ne mogu vjerovati da ni jedan od predsjednikovih savjetnika nije pročitao intervju “prvoborke za ljudska prava“ Sanje Sarnavke u subotnjem Jutarnjem listu, gdje je jasno izjavila kako je Faber preko svoje djevojke Nataše Đurović, zamjenice šefa USKOK-a, tražio susret s Anom-Marijom Getoš. Isto je ponovio i Josip Kregar, koji je izjavio za Radio 101 da je i njega Faber molio da ga spoji s mladom asistenticom na Pravnom fakultetu. Kako je inače izvrsno informirani predsjednik u ovom slučaju mogao biti elementarno neinformiran? Također je neobično da predsjednik u tom razgovoru na Hrvatskom radiju postavlja pitanje zakonitosti snimanja tog razgovora, a ne postavlja pitanje njegova sadržaja. Tko je taj koji mu savjetuje da radi sve ono protiv čega se borio i zbog čega smo ga svi mi podržavali? Zar se ne treba uvijek boriti za dostojanstvo svakog čovjeka, kao što se Ana-Marija Getoš bori za svoju sestru, koju smatra nevinom u cijelom slučaju. Predsjednik, za kakvoga smo mi uvijek beskompromisno bili i često zbog toga nastradali, postavio bi odmah pitanje odgovornosti Vladimira Fabera, izbacio ga istoga trenutka iz Komisije za pomilovanje, ako ništa drugo, već zbog toga što je prešutio kazneno djelo, Naime, u snimljenom razgovoru on kaže da predsjednik zna kako mu je kao članu komisije nuđeno 100.000 eura za pomilovanje nekog zatvorenika. Nisam primijetio da je Faber to kazneno djelo pokušaja podmićivanja prijavio. A da se o drugim kaznenim djelima, što ih je počinio u trenutku kad je krenuo prema Ani-Mariji Getoš s nemoralnom ponudom, i ne govori. Isto bi se moglo reći i za njegovu djevojku Natašu Đurović, koja bi također morala snositi posljedice kao pomagač u izvršenju kaznenog djela. No to je problem vjerodostojnosti USKOK-a, Cvitana i Bajića, kao što je Faber problem MUP-a i predsjednika Republike, u čijoj se komisiji za pomilovanje još uvijek nalazi.

A o vjerodostojnosti i legitimnosti udruge B.a.B.e. i njihove šefice Sanje Sarnavke, koja je u stanju izreći “Izj..... sam Pukanića kao konja“ ili “Neću Šostaru pušiti k.... za 50.000 kuna“? Je li o tome predsjednik ili netko drugi, tko financira tu udrugu koja bi trebala štititi ljudska prava, javno progovorio? Svi ti koji podržavaju takvu osobu, koja radi vlastite promocije i osobnih interesa laže u javnosti, konstruira, pakira i služi kao parapolicijski konfident, sudjeluju u zločinu koji ta osoba čini. A njezin zločin, laži i podmetanja osjetili smo ja i moja obitelj na vlastitoj koži. A to se moglo dogoditi i Ani-Mariji Getoš, samo što je ona bila pametnija od mene, pa se osigurala protiv takvih protuha, snimajući sve razgovore. Dakle, sadržaj tih razgovora je ono što predsjednika, koga smo svi voljeli i podržavali, mora zanimati i o kojima mora javno progovoriti i odrediti se. I neka pita svoje savjetnike zašto su ga krivo informirali. Sve drugo osim neinformiranosti, u tom slučaju, duboko bi me razočaralo kao čovjeka koji duboko vjeruje u ljude i njihovo poštenje.

TKO JE PRIMAO KAKVE SAVJETE

Na slučajevima Glavaša i Fabera vidjelo se da se premijer savjetovao sa stručnim osobama, dok je predsjedniku savjet dao netko neinformiran ili zlonamjeran.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika