16.01.2008. / 08:37

Autor: Katarina Zorić

ZABRANA PUŠENJA

Ugostitelji žele kafiće za pušače!

Vili Šaina, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, navodi da je zdravlje na prvome mjestu i ako je "to nešto što prihvaća Europa i cijeli svijet, neće ni hrvatski ugostitelji stajati na putu"

Hrvatski ugostitelji inzistirat će na sudjelovanju u izradi zakona o zabrani pušenja kao i na tomu da ugostiteljski objekti dobiju minimalno godinu dana za prilagodbu novim pravilima, doznaje Večernji list. Ovoga tjedna sastali su se predstavnici županijskih ugostiteljskih cehova pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, a na sastanku su se mogli čuti komentari da će im zabrana pušenja promet srezati čak 70 posto.

Konačni su zaključci ipak nešto mekši. U optjecaju su ostale sve ideje o kojima se proteklih dana govorilo. Moguće je da ugostitelji krenu prema Vladi s prijedlogom da se, prema želji vlasnika, profiliraju posebni kafići za pušače.Također postoji i ideja da se fizički potpuno odvoje prostori za pušenje ili da se ono tolerira u određenom razdoblju, primjerice za vrijeme jutarnje kavice, do deset ili jedanaest sati, a spominju se i hermetičke kapsule u kafićima.

Vili Šaina, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, koja ih okuplja oko 16.000. kaže da je prerano govoriti o njihovim prijedlozima. "Njih, zapravo, tek počinjemo oblikovati. Ideja je svakojakih. Treba prosijati što je razumno i moguće, a prethodno moramo vidjeti i nacrt prijedloga zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima", navodi Šaina dodajući da je zdravlje na prvome mjestu i ako je "to nešto što prihvaća Europa i cijeli svijet, neće ni hrvatski ugostitelji stajati na putu".

Kako u Vladi i Ministarstvu zdravstva zamišljaju najavljenu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima još uvijek nije poznato. Ako dođe do dogovora Vlade i ugostitelja, moguće je da se u Hrvatskoj profiliraju kafići isključivo za pušače.

Odvikavanje uz flastere, hipnozu i skupe terapije
Početak godine i inače je vrijeme kada se mnogi pušači pokušavaju odreći te ružne navike, a najava zabrane pušenja u Hrvatskoj još je više pridonijela takvoj klimi. Posljednjih dana porasla je prodaja svih pomagala koja nikotinskim ovisnicima olakšavaju prve dane bez cigarete. Neki su posegnuli za nikotinskim žvakaćama nakon koje cigareta ne pruža užitak kao prije. Najaktualniji su flasteri koji su pravi hit proizvod u ljekarnama. Postupno otpuštaju nikotin i pomažu kod apstinencijskih simptoma.

Neki pušači pomoć traže u akupunkturi, hipnozi i drugim alternativnim metodama, ali i u školi nepušenja koju vode liječnici. Na tržištu se pojavio pojavio i novi lijek za odvikavanje od pušenja champix. To je nenikotinski lijek čiji se mehanizam djelovanja sastoji u tomu da umanjuje želju za cigaretama, a terapija, za koju valja izdvojiti 2600 kuna, traje 12 tjedana.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika