17.01.2008. / 08:41

Autor: Marko Biočina

RUPELOV ULTIMATUM

"Imate sedam dana da ukinete ZERP"

"Već je bilo najavljeno da je moguće da se pregovori zaustave, odnosno u velikoj mjeri uspore. Slovenija bi mogla to učiniti, ali u ovom trenutku ne radi se samo o Sloveniji, već o sporu između Hrvatske i Europske unije", rekao je Rupel

Iako je premijer Sanader tijekom jučerašnjeg posjeta Bruxellesu izrazio mišljenje kako se može pronaći rješenje vezano za ZERP koje bi zadovoljilo sve strane u sporu, čini se da to ne misli i slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel. On je sinoć u televizijskom nastupu na središnjoj informativnoj emisiji Televizije Slovenije Hrvatskoj dao rok od sedam dana da ukine ZERP.

Ukoliko se to ne dogodi Rupel je zaprijetio kako će uslijediti "koraci EU" odbivši precizirati o kojim se točno mjerama radi. On je ponovio već poznato stajalište slovenske Vlade o tome kako ne žele početi s pregovorima, dok je ZERP na snazi, te kako prvo Hrvatska mora učiniti gestu dobre volje i prekinuti s primjenom ZERP-a ako želi da se ova situacija riješi. Ako se to ne dogodi, doći će do usporavanja ili potpunog blokiranja pretpristupnih pregovora Hrvatske i EU.

"Već je bilo najavljeno da je moguće da se pregovori zaustave, odnosno u velikoj mjeri uspore. Slovenija bi mogla to učiniti, ali u ovom trenutku ne radi se samo o Sloveniji, već o sporu između Hrvatske i Europske unije. unija je već nekoliko puta vrlo odlučno poručila da će, ako Hrvatska ustraje na ZERP-u, na neki način zaustaviti pregovore", rekao je Rupel te dodao kako "bi neki u Hrvatskoj željeli započeti dvoboj sa Slovenijom te uspostaviti neko direktno razračunavanje između Slovenije i Hrvatske".

Na kraju Rupel je zaključio kako Hrvatska ovaj problem može nastaviti jako brzo i na taj način nastaviti svoj napredak prema Europskoj uniji u čemu ima iznimnu podršku Slovenije.

Vezane vijesti

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Slovenski premijer Borut Pahor koji svoju dužnost obavlja do imenovanja nove vlade potpisat će u petak u ime Slovenije kao članice EU-a pristupni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika