21.01.2008. / 17:19

Autor: Katarina Zorić

VESNA TERŠELIĆ:

"Osude osječke HVIDR-e nisu utemeljene"

Vesna Teršelić kaže kako će Documenta zajedno sa Građanskim odoborom za ljudska prava i osječkim Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Hrvatskog sabora, koji je Branimiru Glavašu odbio ponovno ukinuti zastupnički imunitet radi pritvaranja

"Osječka HVIDR-a ima nas pravo komentirati jer je naš rad podložan javnoj kritici, međutim, ne može nas se prozivati za nešto što nije istina. Nismo pristrani i pratimo sva suđenja bez obzira na to tko je žrtva, a tko zločinac", rekla je za Nacional.hr direktorica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelić. Documenta je, naime, jedna od tri udruge koje je danas javno osudila osječka HVIDRA rekavši da se "javljaju samo onda kad je potrebno optužiti ili unaprijed osuditi hrvatske branitelje".

Vesna Teršelić te izjave odbacuje i naglašava kako će Documenta zajedno sa Građanskim odoborom za ljudska prava i osječkim Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Hrvatskog sabora, koji je Branimiru Glavašu odbio ponovno ukinuti zastupnički imunitet radi pritvaranja u kaznenom postupku, koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.

"Odluka o Glavaševu pritvaranju je u nadležnosti pravosuđa i rado bismo čuli što o cijelom slučaju kaže Ustavni sud. Od početka procesa u ovom slučaju diže se puno prašine što nije dobro za rad pravosuđa. Mi, zapravo, samo želimo stvoriti povoljno ozračje kako bi pravosuđe moglo kvalitetno odraditi posao i zato smo se i oglasili. Želim napomenuti da ovo nije jedini slučaj na koji smo reagirali, a ako netko misli drugačije neka slobodno pogleda internetsku stranicu Documente gdje se sve to može vidjeti", pojasnila je Vesna Teršelić.

Čelnici osječke HVIDR-e iznijeli su danas niz primjedbi na račun triju udruga, a pozvali su ih i da javno kažu koga zastupaju i čije mišljenje iznose "kako bi svima bilo jasno o kome se radi, a ne se skrivati iza floskula o ljudskim pravima".

Vesna Teršelić napominje da prozvane udruge već godinama rade na zaštiti ljudskih prava te da takve primjedbe nisu točne. "Mi se ne obaziremo na nacionalnu pripadnost osoba. Žrtve su žrtve i zločin je nešto što treba procesuirati. Javljamo se u različitim situacijama i to uvijek kada su narušena nečija prava, pa tako i u slučajevima suđenja za ratne zločine koja bi se trebala događati u što mirnijem ozračuju", zaključila je direktorica Documente.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika