22.01.2008. / 10:04

Autor: Katarina Zorić

TRŽIŠTE KAPITALA

Drugi dan krize na svjetskim burzama

Zbog pada cijene nafte za otprilike četiri posto među najvećim gubitnicama su dionice energetskih kompanija

Nakon što je tijekom jučerašnjeg dana zbog straha od recesije u SAD-u zabilježen drastičan pad vrijednosti dionica diljem svjetskih burza, isti trend nastavljen je i jutros nakon otvaranja burza u dalekoistočnim zemljama. Cijene europskih dionica na samom početku današnjeg trgovanja potonule su gotovo četiri posto.

FTSEurofirst 300 indeks strmoglavio se 3,6 posto, na 1.233 boda, a jučer je izgubio gotovo šest posto.FTSE indeks Londonske burze pao je oko dva posto, na 5.457 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo više od četiri, a pariški CAC više od tri posto, objavio je Business.hr.

Zbog pada cijene nafte za otprilike četiri posto među najvećim gubitnicama su dionice energetskih kompanija. Cijena dionica britanskog BP-a potonula je jutros 3,7, a francuskog Totala 3,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 5,6 posto ili 752 boda, na 12.573 boda, najnižu razinu u posljednjih 28 mjeseci.

Najviše su pale cijene dionica banaka, a po gubicima nisu zaostali ni veliki japanski izvoznici. Naime, ulagači se plaše da će kompanijama, poput Sonyja, Toyote i Honde pasti prihodi s američkog tržišta zbog moguće recesije, ali i zbog jačanja japanskog jena prema američkom dolaru. Zbog toga je cijena dionica Sonyja danas potonula 5,1 posto, Toyote 5,5, a Honde 5,7 posto

Cijene dionica oštro su pale i na ostalim azijskim burzama pa je tako u Hong Kongu, primjerice, Hang Seng indeks potonuo gotovo šest posto, na 22.394 boda, što je najniža razina od kolovoza prošle godine.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika