23.01.2008. / 10:54

Autor: Katarina Zorić

ISPLATA MIROVINA

"Tužit ćemo Hrvatsku ako nam ne isplati naš novac"

Građani srpske nacionalnosti traže od Vlade RH isplatu zaostalih mirovina u iznosu od oko milijardu kuna

Hrvatski građani srpske nacionalnosti okupljeni u Udruženju financijski oštećenih umirovljenika traže od Vlade isplatu zaostalih mirovina u iznosu od oko milijardu kuna. Oko 17 tisuća umirovljenika, kako navode u Udruženju, nije primalo mirovine u razdoblju od 1991. do 1997. godine.

Kako je za Nacional.hr pojasnio zamjenik predsjednika Udruženja Branko Đukić, riječ je o građanima koji su radni vijek proveli u Hrvatskoj gdje su i uplaćivali sredstva u mirovinski fond.

"Mogu govoriti o svom primjeru. Cijelih 40 godina sam radio u Hrvatskoj i tu sam uplaćivao doprinos u mirovinski fond. Mirovinu sam stekao prije rata, ali sam svejedno ostao bez nje od 1991. do 1997. godine. Za vrijeme rata ostao sam u Hrvatskoj, ali je to tada bilo okupirano područje. Ipak, nije mi jasno zašto sam ostao bez mirovine kada su je oni koji su pobjegli u druge države uredno dobivali. Ja nisam ratovao i obveze prema državi sam uredno izvršavao pa nije bilo razloga da mi se mirovina uskrati", rekao je Đukić.

Građani srpske nacionalnosti koji su za vrijeme rata bili na hrvatskim okupiranim područjima dobivali su novčana sredstva iz tzv. SAO Krajine, ali to nije bila mirovina, kaže Đukić, nego vrsta socijalne pomoći. "Nama se to danas zamjera i država to koristi kao argument da nam ne isplati zaostale mirovine. Međutim, mi smo u tom razdoblju od SAO Krajine dobivali mala sredstva kao socijalnu pomoć".

Udruženje financijski oštećenih umirovljenika još prošle godine zatražilo je sastanak s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ostalim nadležnim službama, ali do danas konkretnih razgovora nije bilo. "Premijer Sanader nas je odmah odbio rekavši da se takav zahtjev ne nalazi u koalicijskom sporazumu između HDZ-a i SDSS-a, a predsjednik Mesić ostavio je mogućnost sastanka", ističe Đukić.

Svjesni teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, građani srpske nacionalnosti spremni su, kako kažu, pokazati razumjevanje i umjesto gotovine prihvatiti vrijednosne papire i dionice.

"Ne želimo biti nerazumni, ali nećemo ni dopustiti da situacija ostane nerješena. O svemu ćemo se još dogovoriti, ali ako u državi ne bude za nas sluha, ne preostaje nam ništa drugo nego tužba. Ako to ne rješi hrvatsko sudstvo, zaštitu ćemo potražiti na sudu za ljudska prava u Strasbourgu," naglasio je Đukić.

Zahtjev Udruženja financijski oštećenih umirovljenika podržava SDSS koji će inzistirati da Vlada taj problem rješi na prihvatljiv način iako on nije dio koalcijskog sporazuma. Navode da će tražiti što bržu isplatu zaostalih mirovina koju su građani sprske nacionalnosti zaradili u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Policija traži huligane koji su oštetili zgradu SDSS-a

Policija traži huligane koji su oštetili zgradu SDSS-a

Vukovarsko-srijemska policija traga za počiniteljem koji je u noći s petka na subotu bacanjem kamenja na nekoliko mjesta oštetio pročelje zgrade u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika