25.01.2008. / 14:52

Autor: Marko Biočina

SDP U PULI

Milanović: Hrvatska nema ni posade ni kapetana

Milanović je svoje tvrdnje obrazložio rekavši kako su pregovori s Europskom unijom ozbiljno usporeni, da su u nekim poglavljima prekinuti, a sredstva iz europskih pretpristupnih fondova blokirana dok "onaj koji je doveo Hrvatsku u ovu situaciju ne radi svoj posao te izbjegava govoriti o tome i informirati javnost" ciljajući na premijera Sanadera.

"Hrvatska se vanjska politika nalazi na rubu blamaže. Nalazimo se u pat poziciji i trebamo što prije iz nje izaći. Nažalost, nema ni tima, ni posade, a još manje kapetana da to učini", rekao je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović na konferenciji za novinare u Puli. On je pozvao predsjednika Mesića da iskoristi svoje ustavne ovlasti u ugled koji uživa u javnosti te da oko sebe na sastanku okupi najvažnije političke čimbenike u zemlji kako bi se pronašao izlaz iz ove situacije.

Milanović je svoje tvrdnje obrazložio rekavši kako su pregovori s Europskom unijom ozbiljno usporeni, da su u nekim poglavljima prekinuti, a sredstva iz europskih pretpristupnih fondova blokirana dok "onaj koji je doveo Hrvatsku u ovu situaciju ne radi svoj posao te izbjegava govoriti o tome i informirati javnost" ciljajući na premijera Sanadera. Vladajućoj koaliciji Milanović je također zamjerio i ustrajanje na ZERP-u kojeg Hrvatska ne može provoditi, ali koji joj s druge strane nanosi političku štetu.

Upitan hoće li njegov istup uzrokovati raspad Saveza za Europu, Milanović je odgovorio kako ga želi ojačati, a ne uništiti. "Namjerno izbjegavam teške riječi kako ne bih dao nikomu povoda da me lažno optužuje za razbijanje Saveza za Europu. No, teško je razbijati nešto što ste kao stranka i organizacija stvarali", rekao je Milanović. Na kraju Milanović je Sanadera optužio za bježanje od odgovornosti i iznošenje neistina u javnosti.

"Premijer Sanader vodio je ovu zemlju protekle četiri godine, davao je određena obećanja, njegovi bliski suradnici potpisivali su određene dokumente čiji sadržaj sada bolje razumijemo. Sve okolnosti govore da su stvorene određene obveze na strani Hrvatske što tvrdi i cijela Europska unija. U tome je razlika između njega i pokojnog Ivice Račana. Naime, niti jedan političar ne može izbjeći greške i krive procjene u svom djelovanju, no razlika između političara državnika i politikanta jest što ovaj prvi to priznaje i snosi odgovornost, a politikant bježi od javnosti i govori neistine", rekao je Milanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika