28.01.2008. / 09:49

Autor: Marko Biočina

DIPLOMACIJA

Kolinda Grabar Kitarović postaje veleposlanica u SAD-u

Navodno među diplomatima vlada nezadovoljstvo zbog smjene Mirjane Mladineo i imenovanja Nevena Jurice na njezino mjesto

Bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović danas bi trebala biti imenovana hrvatskom veleposlanicom u SAD-u. Neven Jurica, dosadašnji veleposlanik u Washingtonu, postat će stalni predstavnik Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a, dok će Mirjana Mladineo preći na čelo hrvatske misije pri UN-u u Ženevi.

Ova velika diplomatska rošada trebala bi biti obavljena na današnjoj sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku. Predsjednik tog odbora HDZ-ovac Mario Zubović odbio je komentirati te informacije koje je Jutarnji list dobio iz dobro obaviještenih izvora. Navodno bi takva odluka, ako uistinu bude donesena, mogla izazvati nezadovoljstvo među hrvatskim diplomatima.

Dio njih smatra kako nema nikakvog logičnog objašnjenja za smjenu Mirjane Mladineo, s obzirom na njezine uspjehe i iskustvo, a još manje za to da je se zamijeni čovjekom koji nema gotovo nikakvog diplomatskog iskustva, a naročito u multirateralnim odnosima.

"Sanader je vjerojatno u Vijeću sigurnosti htio nekoga tko mu je i na osobnoj razini potpuno lojalan. Zapravo, nije neobično mijenjati stalnog predstavnika u Vijeću sigurnosti. To neke zemlje rade kad uđu u Vijeće, ali onda traže vrlo iskusne diplomate. Međutim, mijenjati profesionalca poput Mladineo, s godinama iskustva u multiraterali, s osobom koja nema nikakvog iskustva za multilateralne diplomatske zadatke doista je neobično. To je na granici bizarnoga.", izjavio je za Jutarnji list jedan neimenovani hrvatski diplomat.

Svoje žaljenje zbog odlaska Mirjane Mladineo izrazio je i Libijac Giadalla Ettalhi, predsjednik Vijeća sigurnosti.

Vezane vijesti

K. G. Kitarović: 'Ovu priču sa Sanaderom nisam mogla zamisliti ni u najluđim...

K. G. Kitarović: 'Ovu priču sa Sanaderom nisam mogla zamisliti ni u najluđim snovima'

"Moram kazati da ovo što se danas događa nisam mogla zamisliti ni u najluđim snovima. Štoviše, bila sam uvjerena da će njegova karijera ići u sasvim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika