Objavljeno u Nacionalu br. 749, 2010-03-23

Autor: Plamenko Cvitić

Ništa od smjene: Potonuli Jandrokovićevi snovi o smjeni Kolinde Grabar Kitarović

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ vraća se na dužnost u WashingtonuKOLINDA GRABAR KITAROVIĆ vraća se na dužnost u WashingtonuPlanovi o smjeni Kolinde Grabar Kitarović nisu se ostvarili: ona će i dalje biti hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Državama, a početkom ovog tjedna već se vratila na posao u Washington. Na taj način okončane su sve glasine o njezinoj smjeni koje su proteklih dana objavljivali razni mediji, temeljeći svoje vijesti na navodnim izvorima iz Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, a zapravo je bila riječ o pokušaju ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da smijeni svoju prethodnicu. Veleposlanica Grabar Kitarović u Zagreb se morala vratiti prije deset dana kako bi Jandrokovića osobno izvijestila o slučaju u kojem je djelatnik washingtonskog veleposlanstva pratio, snimao i ucjenjivao veleposlanicu i njezinu obitelj.

Zbog cijelog slučaja djelatnik 7. uprave MVP-a Ivan Šarić već je kažnjen i zbog teške povrede službene dužnosti čeka početak suđenja na Službeničkom sudu. U međuvremenu iz Šarićevih ilegalnih snimki ustanovilo se i da su veleposlanica Grabar Kitarović te njezin suprug koristili službenu Toyotu Siennu u privatne svrhe, pa su ubrzo krenule glasine da će Kolinda Grabar Kitarović biti smijenjena. Povod za to bio je to što ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nikada nije bio naklonjen svojoj prethodnici, pa se pretpostavljalo da će washingtonsku aferu iskoristiti kao formalni razlog za njezin opoziv. Tomu u prilog bile su i tvrdnje kako je Kolinda Grabar Kitarović zbog sumnjivog praćenja i snimanja pomoć zatražila od američke tajne službe, no to se pokazalo netočnim, kao i ostale optužbe kojima jer proteklih dana bio cilj kompromitirati veleposlanicu.

Iako je tijekom svog ministarskog mandata ona imala vrlo pozitivan imidž među građanima, posve je jasno da se u tom razdoblju zamjerila pojedincima u Ministarstvu vanjskih poslova koji su proteklih dana pokušali isprovocirati njezinu smjenu. Ipak, kako ističu Nacionalovi izvori, ona je tijekom prošlotjednog boravka u Zagrebu nadređenima iscrpno objasnila sve što se proteklih mjeseci zbivalo u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, a očitovala se i na optužbe o korištenju Toyote u privatne svrhe. Njezina objašnjenja očito su bila dovoljna da ministar Jandroković u dogovoru s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem ipak donese odluku da se veleposlanica Kitarović vraća na dužnost u Washington.

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika