30.01.2008. / 11:08

Autor: Katarina Zorić

VLADA U SJENI

Milanovićev tim za napad na HDZ-ove ministre

Čelnik SDP-a sebi je rezervirao premijera Ivu Sanadera jer smatra da nema nikog drugog u HDZ-u s kim bi on uopće trebao raspravljati

Zoran Milanović formirat će specijalni tim koji bi trebao svakodnevno udarati po vladajućoj koaliciji, a ne vladu u sjeni kako se to dosada govorilo, doznaje Večernji list. Za gotovo svaki Vladin resor SDP je zadužio nekoliko članova, a kadar su potražili i izvan stranačkog članstva sve u želji da dokažu Milanovićevu tezu da SDP za svaku funkciju u Vladi ima više ljudi koji bi taj posao mogli obavljati znatno kvalitetnije.

Milanović je sebi rezervirao Ivu Sanadera jer smatra da nema nikog drugog u HDZ-u s kim bi on uopće trebao raspravljati. Nesuđeni premijer Ljubo Jurčić morat će se hrvati s Damirom Polančecom kao potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva.

S potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor obračunavat će se Milanka Opačić, Ante Kotromanović, Davorko Vidović, Davor Bernardić i Gordana Sobol. Naime, da je SDP pobijedio na izborima to bi ministarstvo vjerojatno bilo podijeljeno, a branitelji bi sigurno dobili svog ministra. Na dva ministarstva bili bi razdvojeni znanost i obrazovanje, pa će se tom logikom s Draganom Primorcem obračunavati Gvozden Flego, Marija Lugarić, prosvjedujući Daniel Mondekar, Zdenko Franić i Romana Jerković.

Glavni SDP-ov adut u unutrašnjoj politici bit će Željka Antunović koja će u stopu pratiti potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič. Jedini potpredsjednik Vlade koji će biti pošteđen "flastera" bit će Slobodan Uzelac. Iz SDP-a tvrde da ionako u svojoj vladi ne bi imali čovjeka zaduženog isključivo za regionalni razvoj, obnovu i povratak, nego bi se to rješavalo putem drugih ministarstava. U toj bi kombinaciji za regionalni razvoj bio zadužen Branko Grčić, kojemu je ipak primarna dužnost sraz s Petrom Čobankovićem.

SDP-ovac Slavko Linić sučelit će se s ministrom financija Ivanom Šukerom, a za Damira Bajsa bit će zadužena bivša ministrica turizma Pave Župan-Rusković, koja nije članica SDP-a. Marinu Matulović-Dropulić pratit će riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić. Kako se čini, u SDP-u se ne mogu odlučiti koji bi od njih dvojice bio bolji ministar prostornog uređenja i graditeljstva.

U najvećoj oporbenoj stranci nadaju se da će njihov tim uspjeti dokazati nesposobnost Vlade i pokazati da bi SDP bolje vladao Hrvatskom.

Sabor ne može sam odlučiti o NATO-u

SDP ne želi da se o ulasku Hrvatske u NATO odlučuje samo u Saboru. Ideju da o tako važnoj stvari odlučuje samo većina zastupnika nazivaju podvalom. Tvrde da se pristupanjem u NATO Hrvatska odriče dijela suvereniteta i da je za to potrebna podrška građana stoga će i dalje inzistirati na referendumu, za koji vjeruju da bi uspio i da bi građani dali dopuštenje za uključivanje u vojni savez.

Za nametanje takvog stava bit će zaduženi Neven Mimica, Tonino Picula i Mirjana Ferić-Vac kao pandan Gordanu Jandrokoviću. Vjerojatno će im se pridružiti i Zoran Milanović jer je najveći protivnik referenduma upravo premijer Sanader.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika