01.02.2008. / 08:49

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Mesić zaprijetio krajem slovensko-hrvatskog prijateljstva

"Ako nam Slovenija upornim inzistiranjem na svojim stavovima onemogući ulazak u EU, to će značiti kraj slovensko-hrvatskog prijateljstva", rekao je predsjednik Mesić

Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Danilo Türk danas će se neslužbeno sastati u slovenskom Otočcu ob Krki. Neslužbeni susret dvojice čelnika održava se u vrijeme izrazito napetih odnosa između Hrvatske i Slovenije. Iako je riječ o neslužbenom susretu, očekuje se da će Mesić i Türk razgovarati o najnovijem razvoju događaja vezanih uz ZERP.

Podsjetimo, predsjednik Mesić jučer je izvjestio hrvatsku javnost o svom sastanku sa šefom delegacije Europske komisije Vincentom Degertom koji je poručio da Hrvatskoj zbog ZERP-a prijeti blokada pregovora s EU.

"Neosporno je suvereno pravo Hrvatske da proglasi ZERP, ali pri traženju izlaska iz sadašnje krize treba imati na umu da ćemo ulaskom u EU ionako biti obvezni u tome primjenjivati europske standarde", rekao je jučer predsjednik Mesić.

Prema pisanju Večernjaka te se Mesićeve riječi mogu prevesti kao njegova želja da Hrvatska ipak u nekom dijelu suspendira ZERP, koji je ionako prijelazno rješenje, i na vagu stavi što dobiva inzistiranjem na provedbi ZERP-a, a što gubi mogućim zamrzavanjem ili prekidom pregovora. Jer kada Hrvatska jednom bude bila u EU, imat će obveze kao i bilo koja druga članica, pa se to odnosi i na sva morska i pogranična pitanja.

Svojom jučerašnjom porukom slovenskim vlastima uoči današnjeg sastanka sa slovenskim kolegom Danilom Türkom, Mesić je jasno dao do znanja da sve strane, a ne samo Hrvatska moraju pokazati zrelost.

"Ako nam Slovenija upornim inzistiranjem na svojim stavovima onemogući ulazak u EU, to će značiti kraj slovensko-hrvatskog prijateljstva", rekao je Mesić nakon posjeta izložbi u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, poručivši da ćemo uskoro imati europsku regulativu te da te dvije godine treba regulirati tako da nitko ne bude ponižen, a da se nađe najbolje rješenje.

Predsjednik Mesić od današnjeg neformalnog druženja sa slovenskim kolegom očekuje korak više u korist odnosa dvaju zemalja.

Milanović: Sa susjedima treba razgovarati"Hrvatska na ZERP ima pravo, ali trebalo je i prije, kao što treba i sada, razgovarati sa susjedima. Čekamo da nam premijer Sanader iznese punu istinu kako bismo znali o čemu je točno riječ", rekao je čelnik SDP-a Zoran Milanović. On smatra da predsjednik Mesić treba okupiti sve relevantne političke čimbenike u Hrvatskoj kako bi se pokušalo iznaći rješenje, "I dalje ostajem pri toj sugestiji sugestiji jer smo očito zapeli u neugodnoj situaciji”, ističe Milanović.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika