Objavljeno u Nacionalu br. 638, 2008-02-05

Autor: Berislav Jelinić

ULTIMATUM ISTARSKOG ŽUPANA

'Neka se Rockwool sredi ili u Istri neće raditi'

ISTARSKI ŽUPAN IVAN JAKOVČIĆ prije nekoliko dana u Bruxellesu se distancirao od Rockwoola, danske kompanije oko čije je tvornice u istarskom Potpićanu izbio skandal zbog onečišćenja okoliša pri probnom radu

TVORNICA ROCKWOOLA u Istri trebala je, prema najavama iz danske multinacionalne kompanije, biti opremljena jednim od najefikasnijih tehnoloških sustava za očuvanje okoliša na svijetu te u skladu s najvišim standardimaTVORNICA ROCKWOOLA u Istri trebala je, prema najavama iz danske multinacionalne kompanije, biti opremljena jednim od najefikasnijih tehnoloških sustava za očuvanje okoliša na svijetu te u skladu s najvišim standardimaIvan Jakovčić, istarski župan, prije nekoliko dana u Bruxellesu, oštro se i bez zadrške distancirao od Rockwoola, danske multinacionalne kompanije koja proizvodi kamenu vunu. Jakovčić je o Rockwoolu izrazito kritički govorio na sastanku s predstavnicima Europske komisije, koje je posjetio ubrzo nakon što je Europska komisija neizravno lobirala u korist Rockwoola. Takav Jakovčićev istup pokazuje da Rockwool praktično više nema nikakvu političku podršku na lokalnoj istarskoj razini, odnosno ondje gdje im je ta podrška najvažnija.

Jakovčić zapravo smatra da bi Rockwool trebao napustiti područje Potpićana i izgraditi tvornicu za proizvodnju kamene vune na nekoj drugoj lokaciji, ali on to zasad ne želi službeno potvrditi. Najvjerojatnije je upravo to njegovo stajalište u pozadini Jakovčićeva dramatičnog istupa u prostorijama Europske komisije 25. siječnja. Jakovčićev istup novi je težak udarac Rockwoolu.

Čelni čovjek IDS-a Ivan Jakovčić Čelni čovjek IDS-a Ivan Jakovčić Jakovčić je Bruxelles posjetio kao predsjednik izaslanstva Jadranske euroregije i 24. siječnja ondje se sastao s Danutom Hübner, povjerenicom Europske komisije za regionalni razvoj. Predstavio joj je 21 zajednički projekt na Jadranu iz područja turizma, poljoprivrede, infrastrukture, transporta, zaštite okoliša i ribarstva za koji očekuje podršku Europske komisije. Ondje je boravio dva dana, o njegovu su posjetu sjedištu Europske komisije novine šturo pisale, a do danas su ostali nepoznati svi detalji dramatičnog sastanka koji se ondje dogodio 25. siječnja. Drugog dana svog boravka u Bruxellesu Jakovčić je posjetio Davida Dalyja, načelnika odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Europske komisije. Posjetio ga je ponajprije zato što je iz ureda Christiana Danielssona, direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije, u siječnju u Hrvatsku stiglo pismo u kojem se ističe da je danski investitor zainteresiran da se pronađe "brzo rješenje" za njegov pogon u Potpićanu. U pismu se iznosi mišljenje da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost daje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU. Tako formulirano mišljenje u Hrvatskoj se doživjelo kao neprimjeren pritisak Europske komisije u korist Rockwoola, nedugo nakon što je građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 23. studenog 2007. zatvorila Rockwoolovu tvornicu u Potpićanu zbog kršenja ograničenja iz građevinske dozvole i studije utjecaja na okoliš. To je pismo Jakovčića prilično naljutilo.


On je s Dalyjem razgovarao 45 minuta. Zapravo je sve vrijeme govorio samo Jakovčić, i to o Rockwoolu, izrazito kritički, energično i emotivno. Svom domaćinu kronološki je ispričao sve probleme vezane uz Rockwoolovu investiciju u Istri i tog danskog proizvođača kamene vune nazvao simbolom onečišćenja okoliša u Istri.

TVORNICA ROCKWOOLA u Istri trebala je, prema najavama iz danske multinacionalne kompanije, biti opremljena jednim od najefikasnijih tehnoloških sustava za očuvanje okoliša na svijetu te u skladu s najvišim standardimaTVORNICA ROCKWOOLA u Istri trebala je, prema najavama iz danske multinacionalne kompanije, biti opremljena jednim od najefikasnijih tehnoloških sustava za očuvanje okoliša na svijetu te u skladu s najvišim standardima"Rekao sam Dalyju da će se Rockwool ili dovesti u red, ili u Istri neće niti početi raditi. Tvornica koja onečišćuje okoliš i ne poštuje europske standarde u Istri ne može funkcionirati. Dalyju sam rekao i to da politički pritisci, kada je riječ o zaštiti okoliša, neće uroditi plodom, te da to svima treba biti jasno", izjavio je za Nacional Ivan Jakovčić. Daly na Jakovčića nije vršio nikakav pritisak i on je stekao dojam da je Dalyja zanimalo njegovo mišljenje i argumenti koje mu je ponudio. Jakovčić je nakon tog razgovora bio zadovoljan.

"Dojma sam da sam ga uspio uvjeriti da nema smisla da Europska komisija u pregovorima traži maksimalan angažman u zaštiti okoliša, te da istodobno lobira za poslovni subjekt iz EU koji šteti okolišu. Rekao sam Dalyju da se u Istri mnogo ulaže u zaštitu okoliša, u projekte gospodarenja otpadnim vodama, smećem, te da zbog filozofije razvoja našeg poluotoka nećemo trpjeti onečišćivače, da u Istri rade cementare, termoelektrane i slični proizvođači koji se ne pridržavaju pravila zaštite okoliša. Kazao sam mu da smo svjesni da bez industrije nema razvoja, ali da zbog naše niske stope nezaposlenosti koja u Istri iznosi oko 5 posto nemamo potrebe za takvom vrstom industrije", rekao je Jakovčić. Daly se nije usprotivio Jakovčićevim argumentima, niti je branio interese Rockwoola. Zato je Jakovčić uvjeren da se Europska komisija u slučaj Rockwoola više neće upletati.

Za Rockwool je posebno neugodno to što Jakovčić smatra da bi njihovu tvornicu iz Potpićana zapravo trebalo premjestiti na neku drugu lokaciju, iako to svoje stajalište Jakovčić službeno zasad neće potvrditi.

Jakovčića je lokalno stanovništvo pozvalo da dođe živjeti s jednom od potpićanskih obitelji u vrijeme probnog rada Rockwoola, kako bi se i osobno uvjerio u kojoj mjeri ta tvornica onečišćuje okoliš. On će to i učiniti.

DANUTA HÜBNER, povjerenica Europskekomisije za regionalni razvoj, primila je Ivana Jakovčića 24. siječnjaDANUTA HÜBNER, povjerenica Europskekomisije za regionalni razvoj, primila je Ivana Jakovčića 24. siječnjaJakovčić je od Rockwoola očekivao ozbiljniji pristup tako velikoj investiciji i nije se nadao da će ta tvrtka tako loše, nedoraslo, podcjenjivački i neprofesionalno krenuti u realizaciju takvog projekta. Jakovčić se, baš kao i lokalno stanovništvo, osjeća prevarenim. Međutim, u dijelu lokalnog stanovništva i Jakovčića smatraju suodgovornim za probleme s Rockwoolom. Smatraju da je Jakovčić podržao Rockwool u nekim inicijalnim netransparentnim fazama tog projekta, te da svojim naknadnim angažmanom samo želi napraviti kontrolu političke štete.

S druge strane, osobe iz Jakovčićeve blizine tvrde kako se on spram tog projekta zapravo isprva držao prilično rezervirano, te je projekt podržao upravo na inzistiranje lokalnih vlasti, čije je simpatije i podršku Rockwool "kupio" brojnim obećanjima koje kasnije nije ispoštovao. Jakovčića je tamošnje stanovništvo uvjeravalo da je tvornica jako dobra za lokalni razvoj. U početku se sve činilo idealnim, Rockwool je naišao na dobrodošlicu na svim razinama lokalne i državne administracije, dobio i brojne poticaje, zemlju je kupio u bescjenje. Međutim, kad se krenulo s probnim radom tvornice, počeli su se javljati veliki problemi. U Potpićanu i okolici tih se dana nije moglo živjeti. Kasnije se ispostavilo da je Rockwool mnoge stvari u projektu radio na svoju ruku, manipulirao projektnom dokumentacijom, studijom utjecaja na okoliš. Dodatne probleme stvorilo im je i to što mikroklima na tom području pogoduje zadržavanju magle, ali i štetnih plinova i dima koje proizvodi tvornica kad je u pogonu. Lokalne udruge za zaštitu okoliša ponovo su počele upozoravati i na sporni tzv. tajni ugovor o kupoprodaji zemljišta između investitora Rockwool Adriatica, Općine Pićan i Istarske razvojne agencije. Neke odredbe tog ugovora izazivaju ozbiljnu sumnju da je gradnja tvornice zapravo dogovorena prije provedene zakonske procedure, uključujući i javnu raspravu, uz nevjerojatne i nelogične ustupke investitoru. U ugovoru su navedene i brojne obveze lokalne uprave u vezi s uvrštenjem tvornice u prostorne planove, davanjem svih suglasnosti za gradnju, osiguranjem infrastrukture. Posebno su sporne stavke ugovora prema kojima se u slučaju povrede bilo koje stavke ugovora, od promjene prostornih planova do izdavanja građevinske dozvole, Rockwoolu plaća odšteta, a investitor, osim obveze uplate oko 960.000 eura za zemljište, nema obvezu naknade bilo kakve štete ako odustane od projekta. Posebno je zanimljiv prilog o poticajima investitoru u ukupnom iznosu od 17 milijuna eura. Općina Pićan nije dobila niti razliku između prodajne i tržišne cijene zemljišta od 2,5 milijuna eura, a investitoru je oproštena i komunalna naknada od 3,6 milijuna eura.

BARTOSZ STENTOFT, regionalni direktorRockwoola, izjavio je 2006. za Nacional da je ekologija apsolutni prioritet tvrtkeBARTOSZ STENTOFT, regionalni direktorRockwoola, izjavio je 2006. za Nacional da je ekologija apsolutni prioritet tvrtkeU dijelu lokalnog stanovništva smatraju da su svi ti poticaji dodatno pridonijeli aroganciji i podcjenjivačkom odnosu danskog investitora. Na tvrdnje lokalnih udruga da će Rockwoolov proizvodni proces emitirati zabrinjavajuće visoke količine raznovrsnih potencijalno kancerogenih čestica i plinova, Bartosz Stentoft, direktor Rockwoola Adriatica, tijekom 2006. za Nacional je izjavio: "Misija kompanije prema očuvanju okoline vrlo je jasna - ekologija je apsolutni prioritet, kako kroz proizvodne pogone, tako i kroz finalni proizvod. Danas Rockwool ima tehnološki najnaprednije tvornice u svijetu. Tehnologija koja se koristi jedna je od najefikasnijih u svijetu za očuvanje okoliša." Te riječi potvrđuju i brojne nagrade koje je Rockwool primio vezano uz ekologiju u raznim zemljama.

Međutim, ono što se naknadno događalo u Potpićanu posve je demantiralo te tvrdnje. Kada su počeli problemi, istarski župan Jakovčić 15. studenoga 2007., točno na svoj 50. rođendan, održao je u Potpićanu tribinu isključivo s temom Rockwoola. Tvrdi da je tada uspio uvjeriti lokalno stanovništvo da on s problemima koje je prouzročio Rockwool nema nikakve veze. Naknadno je IDS dobio izbore i na tom području. Jakovčić se nakon toga sastao i s dužnosnicima Rockwoola, kojima je prenosio nezadovoljstvo tamošnjeg stanovništva.

Lokalne udruge navode kako postoje elementi prema kojima bi se sporni tajni ugovor o kupoprodaji zemljišta mogao proglasiti bezvrijednim, te da bi to bio jedini bezbolan izlaz iz postojeće situacije.

S druge strane, predstavnici Rockwoola prije nekoliko dana održali su sastanak sa svojim savjetnicima i dogovarali moguće izlaske iz ove teške situacije. Uvjereni su da će moći riješiti sve svoje propuste. Nadaju se da će moći uskladiti proizvodnju s ekološkim standardima koji se od njih očekuju.

Međutim pitanje je hoće li sve to biti dovoljno da ponovo steknu povjerenje lokalnog stanovništva, koje se sprema na prosvjede od prvog dana njihova budućeg probnog rada. Općinsko vijeće obližnjeg Kršana, gdje geografski spada i mjesto Potpićan, 26. prosinca 2007. donijelo je odluku kojom se traži definitivno zatvaranje tvornice. Iste će odluke donijeti i općinska vijeća u okolici.

Vezane vijesti

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

Istarski župan Ivan Jakovčić uzburkao je duhove kada je prije nekoliko dana javno investitorima poručio da ne investiraju u Brijuni Rivijeru. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika