08.02.2008. / 09:02

Autor: Katarina Zorić

POČINJE BOJKOT

Tjedan dana bez kupovine

U Hrvatskoj se takav oblik bojkota organizira po prvi puta, ali u nekim europskim zemljama građani već imaju iskustava s bojkotima koji su natjerali proizvođače i trgovce na snižavanje cijena

Danas diljem Hrvatske započinje akcija "bojkot trgovina". Potrošačke udurge pozivaju građane da se u idućih tjedan dana suzdrže od kupovanja kako bi proizvođače i prodavače nagnali na sniženje cijena osnovnih artikala, od kojih su neki u posljednje vrijeme poskupjeli i za 50 posto.

U Hrvatskoj se takav oblik bojkota organizira po prvi puta, ali u nekim europskim zemljama građani već imaju iskustava s bojkotima koji su natjerali proizvođače i trgovce na snižavanje cijena. Primjerice, Talijani su se prošlog ljeta tjedan dana suzdržavali od kupovanja tjestenine koja je bila poskupjela 40 posto, a smanjenje cijena na podnošljivu razinu postigli su i Grci nezadovoljni velikim poskupljenjem hrane pri ulasku Grčke u europsku monetarnu uniju.

Vlada je najavila da do ljeta neće poskupjeti struja i plin, ali sada je vrijeme da HEP i INA objave koje je cijene realno očekivati na ljeto.

Pervan: Akcija je potrošački idealizam
Oliver Dragojević, Ivanka Mazurkijević i Željko Pervan su među građanima koji će se pridružiti bojkotu kupovine, piše Jutarnji list. Za razliku od njih Nikolina Pišek tvrdi da to ne može, a Ćiro Blažević smatra da među Hrvatima nije moguće stvoriti konsenzus jer “to nije uspjela ni diktatura druga Tita”.

"Nisam htjela napraviti ni pripremni shopping, jer tada to ne bi bilo to. Smeta mi što vladajući i trgovci od nas prave budale i vjerujem da se većina građana uvrijedila", predložila je Ivanka i dodala da ionako u trgovinu obično krenemo po dvije stvari, a vratimo se s njih 10.

Iako je Željko Pervan akciju nazvao “potrošačkim idealizmom”, vrlo rado će sudjelovati u njoj jer smatra da bi građani morali biti “bliži samima sebi nego trgovcima”. Također upozorava građane da “ne padaju na trgovačke trikove”, odnosno da ako neki trgovački lanac ovih dana na akciju stavi nekoliko artikala, ipak ne posustaju.

U akciju posebno vjeruje Oliver Dragojević s obzirom na to da se iz svoje mladosti, kako kaže, sjeća mnogih takvih uspjelih akcija u svijetu. "To sam vidio nebrojeno puta. Država i trgovci pretjerano povise cijene, a onda narod čak i spontano prestane kupovati. Tako se to radi i ova akcija bi trebala uspjeti. Moja obitelj ima dovoljno novca pa nemamo problema s plaćanjem, ali sam svjestan da smo u manjini", rekao je Dragojević.

Upravo na suprotnoj strani Dragojevićeva optimizma stoji Ćiro Blažević koji smatra da je među Hrvatima nemoguće postići jedinstvo u ovakvoj akciji. "To je iluzija. Teško je postići solidarnost s građanima u Hrvatskoj. Ako to ni Tito nije uspio svojom diktaturom, onda je nemoguće vjerovati da će se to postići ovim bojkotom", ustvrdio je Ćiro.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika