11.02.2008. / 16:44

Autor: Katarina Zorić

UDRUGE POTROŠAČA

Uspjela akcija suzdržavanja od kupnje

Akciju suzdržavanja od kupnje podržalo je 99,5 posto, a na pitanje hoće li se priključiti akciji potvrdno je odgovorilo njih 98,26 posto

Akcija suzdržavanja od kupnje je uspjela, ističu udruge potrošača koje su akciju suzdržavanja od većih kupovina i organizirale. "Nismo građane pozvali na na bojkot kupnje, već samo na suzdržavanje kojim bi se upozorilo na neopravdana poskupljenja, a dosadašnji podaci pokazuju dobar odaziv", rekao je HINA-i predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske Nenad Kurtović.

Podatke o odazivu akciji Savez je preko vikenda prikupljao preko volontera koji su obilazili trgovačke centre, te putem ankete na svojoj internetskoj stranici www.huzp.hr. Volonteri koji su obišli trgovačke centre zaključili su kako broj kupaca nije bio značajno manji, no njihove košarice bile su manje napunjene. Građani su volonterima rekli da podupira akciju, a najčešća objašnjenja zašto su ipak došli u kupnju bila su da nisu preko tjedna stigli ili da su kupili samo najosnovnije proizvode.Tragično je što je velik dio građana rekao kako je minimalna kupnja njihova svakodnevica, rekao je Kurtović koji važnost akcije vidi i u njezinu doprinosu konsolidaciji potrošača kao pokreta.

Šest zagrebačkih trgovačkih centara obišla se četiri volontera, a pet splitskih trgovačkih centara njih troje. Podaci s terena još se uvijek obrađuju.Tijekom vikenda 403 osobe ispunile su anketni upitnik na webu. Akciju suzdržavanja od kupnje podržalo je 99,5 posto, a na pitanje hoće li se priključiti akciji potvrdno je odgovorilo njih 98,26 posto. Da akcija može pomoći potrošačima misli 90,32 posto onih koji su ispunili anketni upitnik. Rezultati posljednjeg anketnog pitanja o tome je li bolje bojkotirati pojedinog trgovca, proizvođača ili proizvod, bit će objavljeni na konferenciji za novinare u petak.

Neki su mediji na svojim stranicama također proveli ankete o podršci akciji Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, a rezultati su pokazali da je u prosjeku 82 posto čitatelja i gledatelja podržalo akciju.


Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika