12.02.2008. / 11:23

Autor: Katarina Zorić

RAZGOVOR

Vesna Pusić: Zbog Milanovića nitko ne želi koalirati sa SDP-om

Unatoč svemu HNS se vidi sa SDP-om i na nadolazećim lokalnim izborima zbog koalicijskog bloka HDZ-a

"Poruka Zorana Milanovića da nam neće prepustiti potpredsjedničko mjesto u Saboru i da se neće vezati uz stranku kojoj pada rejting pokazuje političku neumješnost. Vođenje politike nije njegova jača strana", rekla je u razgovoru za Vjesnik još uvijek službena predsjednica HNS-a Vesna Pusić napomenuvši da o potpredsjedničkome mjestu SDP-a ili HNS-a ionako odlučuje HDZ. "I jednoga i drugoga kandidata mora podržati HDZ, bez obzira bila oba kandidata iz SDP-a ili jedan iz HNS-a. Stavljati se u poziciju da nam nešto daje, a sam ništa nema, neozbiljno je i štetno za partnerske odnose. SDP-ov rezultat nije trajan ni održiv, njima će u perspektivi, da bi ikad došli na vlast, trebati partner, kao i HDZ-u. Krenuli su iz pozicije da sve pristojne političke opcije s njima žele koalirati, a u manje od godinu dana Milanovićeva vodstva došli su u poziciju da nema nikoga tko bi s njima koalirao. Ali to je problem koji će sami morati riješiti. Morat će shvatiti da i u politici postoje pravila fer igre. Mi smo se dosad uvijek pokazali fer partnerima", istaknula je Vesna Pusić.

Naglasila je da je koalicija HNS-a i SDP-a bila logična unatoč tomu što su mnogi smatrali da je to velika pogreška. "Vidimo kakva je sudbina stranaka koje su govorile: mi ne znamo s kim ćemo poslije izbora, možda ćemo s jednima, možda ćemo s drugima. Sve su te stranke ispod našeg rezultata. Mislim da je zbog specifičnog položaja u kojem je HNS bio - dakle, u opoziciji kao i SDP - logično bilo okrenuti se jedni drugima. Da smo u toj situaciji govorili kako ne znamo hoćemo li sa SDP-om ili HDZ-om nakon izbora, naš bi rezultat bio još slabiji. Da smo se tada tako postavili i dobili četiri zastupnika, pitanje je što bi ljudi danas govorili. No, ponašanje SDP-a nakon izbora prelomilo je u HNS-u stav da je SDP naš prirodni koalicijski saveznik. To definitivno više tako nije i njihovo nam je ponašanje pomoglo da se vratimo prirodnoj poziciji stranke centra.

Ipak, HNS se vidi sa SDP-om i na nadolazećim lokalnim izborima. Kako pojašnjava Vesna Pusić, HDZ će nastojati održati postojeći koalicijski blok i na lokalnim izborima pa opet ostaju samo HNS i SDP, a njihov međusobni dogovor ovisit će o tomu kako će se postaviti SDP. "Nije da mi SDP izabiremo, nego nam ga okolnosti nameću", kaže Vesna Pusić.

Na pitanje koga bi HNS radije odabrao za suradnju na lokalnim izborima da im se ponudi i HDZ, Vesna Pusić kaže da bi uvijek prihvatila procjenu vodstva HNS-a na lokalnoj razini.


"Ne pripremam teren za predsjednika Mesića"Nakon što je Vesna Pusić vođenje HNS-a prepustila Radimiru Čačiću, pojavile su se spekulacije da je tim činom, zapravo, pripremila teren za povratak predsjednika Stjepana Mesića na čelno mjesto Hrvatske narodne stranke. Takva nagađanja Vesna Pusić opovrgava. "Predsjednik Mesić sam je rekao da nema te ambicije. Uloga predsjednika stranke je tehnička uloga, operativna i tim se sigurno ne bi dalo baviti nekome tko je bio tolike godine na čelu države. Ima predsjednik Mesić puno važnijih uloga nakon završetka mandata i u Hrvatskoj i u cijeloj regiji, a ne da bude predsjednik bilo koje stranke - ni HNS-a, ni SDP-a, ni HDZ-a."

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika