14.02.2008. / 09:31

Autor: Marko Biočina

SUKOB NA LJEVICI

HNS: Milanović nas želi uništiti

"Postalo je očito da SDP pokušava nama učiniti isto što je Sanader učinio Đapiću, ali to mu neće uspjeti", rekao je jedan od visokih dužnosnika stranke

Nastavlja se svađa SDP-a i HNS-a oko potpredsjedničkih mjesta u Saboru. Od jučer je Vesna Pusić i službeno postala kandidat za mjesto predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU za koje se do sada smatralo da po inerciji pripada Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a. To je još jedan način na koji HNS želi pritisnuti SDP kako bi ta stranka na kraju popustila i narodnjacima prepustila jedno potpredsjedničko mjesto.

"To je jasna poruka SDP-u: neka Milanović sam odabere koje će dvije saborske dužnosti uzeti SDP, a HNS će bez problema prihvatiti treću", izjavio je za Jutarnji list Dragutin Lesar. Mnogi istaknuti članovi HNS-a razočarani su ovakvim ponašanjem SDP-a te smatraju da se radi o pokušaju da se uništi HNS.

"Postalo je očito da SDP pokušava nama učiniti isto što je Sanader učinio Đapiću, ali to mu neće uspjeti", rekao je jedan od visokih dužnosnika stranke. Najkritičniji je bio Jozo Radoš, koji je u Jutarnjem listu i javno optužio Milanovića da želi uništiti HNS.

"Milanović može pokušati uništiti HNS i u tom smjeru ide. No, na nama je da se održimo kao stranka opozicije, što i jesmo", smatra Radoš.

S druge strane, SDP-ovci su podijeljeni oko ovakve politike svog stranačkog predsjednika. Jedni smatraju kako marginalizacija HNS-a uopće nije loša ideja jer omogućava da na slijedećim izborima SDP pobijedi HDZ u direktnom srazu i formira vlast bez da ovisi o puno koalicijskih partnera.

"Milanović je HNS-u jako zamjerio koketiranje s HDZ-om nakon izbora. Također, on slijedeći period želi iskoristiti kako bi se nametnuo kao neosporni vođa opozicije, a to ne može uz Radimira Čačića", objašnjavaju u SDP-u.

Upravo je to glavna zamjerka Milanovićevih protivnika u stranci, koji smatraju da Milanović stavlja svoju taštinu ispred dobrobiti stranke. "Milanović je odlučio da, kada već ne može postati šef cijele opozicije, uništi samu opoziciju. To nije dobro, takvom se politikom izolira SDP, pa ćemo ostati sami. Nije dobro kopirati HDZ-ove metode. Sanader je uništio HSP, ali HNS nije isto što i HSP", smatraju protivnici ove taktike, a prenosi Večernji list.

Također, dio članova SDP-a strahuje od toga da bi ovako oštar stav prema HNS-u mogao dovesti do toga da se ta stranka približi HDZ-u, naročito kada na čelo stranke dođe Radimir Čačić.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika