14.02.2008. / 11:16

Autor: Dean Sinovčić

Extra zona

Berlin 7. dan: Madonna, najveća zvijezda festivala

Naš reporter Dean Sinovčić vratio se u Zagreb nakon presice koju je na Berlinalu održala Madonna, a prije banjalučke zabave organizirane povodom skorog i prvog po redu međunarodnog filmskog festivala u tom gradu

Madonna je u srijedu bila na Berlinaleu i izazvala pravi kaos na Potsdamer Platzu. Iako njezin redateljski debi „Filth and Wisdom“ s Eugenom Hutzom u ulozi ruskog emigranta koji će učiniti sve da postane glazbeno uspješan u Londonu nije oduševio novinare, ući na njezinu konferenciju za novinare izgledao je kao dobitak ulaznice za Europsko prvenstvo u nogometu ovog ljeta. Novinarima je poslana obavijest u kojoj je pisalo – konferencija za novinare počinje u 16.50 ali vrata konferencijske dvorane zatvaramo u 16.15, pa tko je ušao, je ušao, a tko nije, ni neće. Znate li u koliko sati je dvorana bila prepuna? U 14.30 sati. Da skratimo, evo top liste najzabavnijih pitanja i odgovora:
Prvo mjesto, apsolutni pobjednik, pitanje novinarke iz Crne Gore:
- Je li istina da ovog ljeta dolazite u Crnu Goru kako bi održali koncert?
Madonna: Naravno! Postoji li Starbucks u Crnoj Gori? Ne? A Coffee Bean? Ne? Možete li otvoriti jedan dok ja dođem?
Drugo mjesto, pitanje novinara iz Njemačke:
- Koliko vam tekst pjesme „Erotica“ danas znači odnosno koliko su vam seks i erotika bitni danas, kada ste supruga i majka?
Madonna: Iznenada, vaš kompliment više nije impresivan. Ne znam tko vam je rekao da udaja i djeca znači da više nema erotike u vašem životu.
Treće mjesto, Helen Barlow, novinarka iz Australije:
- Imate gotovo 50 godina. Što radite da ste tako mladi?
Madonna: Stojite daleko pa ne vidite kako doista izgledam.
Četvrto mjesto, novinar iz Francuske:
- Jeste li režirajući film prihvaćali savjete drugih redatelja ili ste u taj posao ušli „Like a Virgin“?
Madonna: Naravno da sam slušala savjete drugih redatelja.
Jedino što nisam razumio na konferenciji a novinare bili su stalni zatjevi Madonne i voditelja konferencije da se postavlja jedno po jedno pitanje jer čim su postavljena dva pitanja Madonna bi rekla „Zaboravila sam koje je bilo drugo pitanje“. Nije valjda da je postala sklerotična, kako onda pamti tekstove svojih pjesama na koncertima?
S obzirom da Berlin ove godine ne nudi posebno kvalitetne filmove i zvijezde, odlučio sam se u četvrtak ujutro, tri dana prije završetka festivala, vratiti u Zagreb. Vrijeme je za najave mogućih pobjednika a za to ću uzeti list Screen koji ima žiri od devet filmskih kritičara. Prema njihovm ocjenama, najveći favorit dosadašnjeg programa je film „Bit će krvi“ s Daniel Day Lewisom, iako nije tako dobar kako su ga američki kritičari hvalili. Drugi je po ocjenama novi film Mike Leigha „Happy-Go-Lucky“ iako ni on nije tako dobar kao prethodni Leighovi radovi. Leigh je već osvajao Zlatnu palmu u Cannesu i Zlatnog lava u Veneciji pa ako još osvoji i Zlatnog medvjeda u Berlinu bit će prvi redatelj koji je pobijedio na sva tri najvažnija svjetska festivala. Na trećem je mjestu dokumentarni film „Standard Operating Procedure“, jeziva priča o tome kako su mučeni zatvorenici u iračkom Abu Ghraibu i kako su fotografije mučenja došle u javnost. Međutim, na festivalima izuzetno rijetko pobjeđuju novinarski favoriti tako da sve ove najave treba uzeti s velikom rezervom.
Ako nije bilo previše dobrih filmova, u Berlinu je ove godine bilo dobrih zabava. U srijedu uvečer, nećete vjerovati, održan je i party Filmskog instituta Banja Luke. Povod za zabavu je najava nadolazećeg prvog Banja Luka International Film Festivala. Za ne povjerovati!

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika