21.02.2008. / 14:29

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

SDP je ostao sam

Sada kada je čitava igra završena i Vesna Pusić, a ne Zoran Milanović, izabrana za šeficu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, na SDP se definitivno može primijeniti modificirana stara izraelska opaska o njihovim arapskim neprijateljima: "Svaki puta kada je imao priliku povući krivi potez, Milanović ga je i povukao". Rezultat tako pogrešne politike koja se vodi posljednjih šest mjeseci jest bacanje Socijaldemokratske partije na vjetrometinu i gubitak glavnog saveznika – Hrvatske narodne stranke.

Kada se takve gluposti čine godinu dana prije izbora, jasno je da ne postoji nikakva strategija. SDP je ušao u sukob s narodnjacima zbog jednog nepotrebnog mjesta potpredsjednika parlamenta, a zauzvrat su izgubili najmanje dvostruko: i čelni položaj kudikamo važnijeg Nacionalnog odbora, ali i dojučerašnje saveznike na ljevici. Iz razgovora s pojedinim zastupnicima stiče se dojam da su oni do posljednjeg trenutka vjerovali kako će dobiti sva tri položaja i ostali istinski iznenađeni izborom Vesne Pusić. Ovakva razmišljanja predstavljaju dodatni dokaz da u vodećoj stranci oporbe vlada konfuzija i neshvaćanje načina na koji funkcionira politika. Ivi Sanaderu takve protivnike nije teško matirati.

Ubuduće više ništa neće biti isto. Vesna Pusić, Radimir Čačić i HNS sada su još samo formalno članovi opozicije, međutim u tijeku je svojevrsno prijelazno razdoblje u kojem će zauzimati ekvidistancu prema SDP-u i HDZ-u. Iako će HNS-ovci i dalje kritizirati vladinu politiku, zapravo se sve svodi na stvaranje uvjeta za formiranje budućih koalicija. Čačić je, uostalom, još krajem 2007. bio spreman na pregovore s HDZ-om oko formiranja vlade, međutim Sanader se odlučio za HSS i HSLS. Sada su obadvije stranke stvorile uvjete za neku buduću suradnju – Vesna Pusić će kao voditeljica Nacionalnog odbora po logici posla morati blisko surađivati sa Sanaderom, a eliminiranjem Milanovića, u HDZ-u su pokazali, do sada neviđenu koncilijantnost prema Narodnoj stranci. Usput su poslali neformalnu poruku HSS-u kako ne kane dovijeka ispunjavati skupocjene prohtjeve koje smišljaju Josip Friščić i ekipa.

Ipak, poanta posljednjih događaja nije u jednoj ili dvije saborske sinekure nego u nečem kudikamo većem, a to su predstojeći lokalni izbori. Na njima će se prvi puta od 1990. gradonačelnici birati direktno, a ne preko stranačkih lista. U većinskom sustavu daleko najveće šanse imaju dvije vodeće stranke, dok svi ostali mogu računati tek na poneki uspjeh. Slično je i u Hrvatskoj, gdje su HDZ i SDP nekoliko puta snažniji od ostalih. Ali uz važnu razliku – u direktnim sučeljavanjima, HDZ će imati puno veće izglede i zato je SDP pod svaku cijenu morao sačuvati savez s HNS-om.

Samo bi zajednički gradonačelnički kandidati lijevog centra mogli ostvariti pobjedu nad HDZ-om. Time bi profitirali i Milanović i Čačić, a ujedno možda i otvorili pitanje nužnosti održavanja prijevremenih izbora. Ovako će svatko ići s vlastitom listom, i Sanader će biti u prilici biti velikodušan i javno kazati: "Zorane, hvala ti".

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika