22.02.2008. / 08:30

Autor: Katarina Zorić

BEOGRAD

Poginuli nije djelatnik veleposlanstva SAD-a

Oštećeno je hrvatsko veleposlanstvo, zapaljena je zastava i uništen je grb. Stradalo je i veleposlanstvo SAD-a, a policija nije na vrijeme intervenirala kako bi spriječila nerede

Miran građanski prosvjed protiv neovisnosti Kosova sinoć je završio ratom na ulicama Beograda zbog divljanja nekoliko stotina huligana. Neredi na beogradskim ulicama počeli su još tijekom trajanja protesta i obraćanja srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Oštećeno je hrvatsko veleposlanstvo, zapaljena je zastava i uništen je grb. Stradalo je i veleposlanstvo SAD-a, a policija nije na vrijeme intervenirala kako bi spriječila nerede.

Američko veleposlanstvo potvrdilo je kako osoba čiji je leš pronađen nakon upada prosvjednika nije djelatnik veleposlanstva jer je svih 70-ak članova osoblja veleposlanstva dobro, javlja HTV. Pretpostavlja se kako je riječ o prosvjedniku. Glasnogovornica veleposlanstva rekla je kako će zbog pričinjene štete veleposlanstvo danas biti zatvoreno. Međutim, istaknula je da će veleposlanik i osoblje i dalje ostati u Beogradu. Prema posljednjim izvješćima u zgradi američkog veleposlanstva samo su čuvari i marinaci.

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić potvrdio je da nitko od hrvatskih državljana nije ozlijeđen jer su prije napustili prostorije veleposlanstva. Kao prve poteze najavio je utvrđivanje štete te ponovno podizanje hrvatske zastave.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH oštro je osudilo napad na hrvatsko veleposlanstvo. Od srpskih vlasti traži da provedu detaljnu istragu, kazne počinitelje i nadoknade počinjenu štetu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić koji jučer nije sudjelovao na prosvjedu jer je bio u posjetu Rumunjskoj, rekao je da Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova, ali da se neće odreći ni svoje europske budućnosti. Odbacio je svaku mogućnost vojnog djelovanja ističući da Srbija neće ratovati jer ima osobito teško iskustvo sukoba na Balkanu.

Osim američkog i hrvatskog veleposlanstva, prosvjednici su napali i veleposlanstva BiH, Albanije, Turske, Kanade i Velike Britanije. Iz beogradskih je bolnica izviješteno da je u nemirima ozlijeđeno 30-ak osoba, od čega polovica policajaca.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je divljanje na beogradskim ulicama. Pozvali su srbijansku vladu da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti diplomatskih predstavništava. "Vijeće sigurnosti UN-a podsjeća na temeljna načela o nepovredivosti diplomatskih misija i na obveze zemalja domaćina, uključujući i one ih Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961., o poduzimanju svih potrebnih mjera za zaštitu diplomatskih prostorija", ističe se u priopćenju Vijeće sigurnosti UN-a.

Na jučerašnja zbivanja u Beogradu reagirala je i Cristina Gallach glasnogovornica glavnog diplomata Europske unije Javiera Solane. Ona je ponašanje na prosvjedu ocijenila potpuno neprihvatljivim te je pozvala na mir i suzdržanost. To je prva izjava u kojoj EU osuđuje nasilje u Beogradu nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Na Kosovu je stanje i dalje mirno, ali napeto. U sjevernom dijelu Mitrovice gdje su nastanjeni Srbi i danas u 12.44 sati - vremenu koje simbolizira rezoluciju Vijeća sigurnosti o Kosovu, bit će održani prosvjedi studenata. Očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz Srbije i Republike Srpske, a samo je iz Beograda prema Mitrovici jutros krenulo devet autobusa. Crnogorske prosrpske oporbene stranke najavile su za danas prosvjedni skup u Podgorici kojega je inicirala Srpska narodna stranka. Ideju su podržale i ostale oporbene stranke koje su bile protiv osamostaljenja Crne Gore, odnosno za zajedničku državu sa Srbijom.

U Zagrebu zapaljena srpska zastavaNakon napada na hrvatsko veleposlanstvo i uništavanja hrvatske zastave u Beogradu, skupina prosvjednika zapalila je sinoć nakon 21 sat na zagrebačkom Trgu bana Jelačića srpsku zastavu. Uhićene su 44 osobe. Prekršajna obrada je u tijeku.

Iako su neki mediji javili da su izgrednici iz Vukovara, u zagrebačkoj policiji istaknuli su da su prosvjednici iz Zagreba. Većina izgrednika je uhićena zbog teškog narušavanja javnog reda i mira. Prilikom intervencije teže je ozlijeđen jedan policajac, ali ne zbog sukoba s prosvjednicima, nego zbog sudara dvaju policijskih vozila koja su stigla na intervenciju i to na križanju Praške i Ilice.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika