03.03.2008. / 08:41

Autor: Marko Biočina

VLADA

SDSS i HSLS za odgodu priznanja Kosova

Prema drugim izvorima, Hrvatska bi mogla priznati Kosovo neposredno nakon što to učini Mađarska, kao prva zemlje koja graniči sa Srbijom, a priznala je Kosovo

Hrvatska još nije priznala neovisnost Kosova, a još uvijek nije poznato kada će to učiniti. Prema posljednjim izjavama nekih visokih Vladinih dužnosnika, taj čin mogao bi biti odgođen na neodređeno vrijeme. Iako je premijer Sanader više puta izjavljivao kako će Hrvatska priznati Kosovo kada to učini većina zemalja Europske unije, skorom priznanju Kosova usprotivili su se HDZ-ovi važni koalicijski partneri iz HSLS-a i SDSS-a.

Tako je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac u intervjuu koji je jučer objavljen u banjalučkim Nezavisnim novinama izjavio kako još nije došlo vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo. Uzelac je naveo kako je o tome razgovarao s premijerom Sanaderom i kako smatra da takva odluka u ovom trenutku ne bi bila u najboljem interesu Hrvatske.

Sličnog je mišljenja i Đurđa Adlešič: "Hrvatska se s priznanjem ne treba žuriti, nego se dobro pripremiti te voditi brigu o hrvatskom kapitalu koji je u Srbiji".

Ako se zna da je Milorad Pupovac prije desetak dana u Slobodnoj Dalmaciji najavio kako bi skoro priznanje Kosova moglo ugroziti koaliciju HDZ-a i SDSS-a, teško je vjerovati da će premijer Sanader zbog Kosova biti spreman ulaziti u sukobe s koalicijskim partnerima.

Upućeni tvrde kako su vrlo male šanse da se to dogodi prije NATO-ovog summita u Bukureštu krajem ožujka. Prema drugim izvorima, Hrvatska bi mogla priznati Kosovo neposredno nakon što to učini Mađarska, kao prva zemlje koja graniči sa Srbijom, a priznala je Kosovo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika